špageteFoto: Shutterstock/ Olga Miltsova

Špagete od tikvica, poznate i kao zudle, stekle su veliku popularnost kao zdravija zamena za klasičnu testeninu. Posebno su omiljene među osobama koje paze na ishranu ili se pridržavaju dijeta sa smanjenim unosom kalorija i ugljenih hidrata. Evo kako ih možete pripremiti za ukusan i lagan letnji ručak.

Ne pridržavamo se dijeta sa niskim sadržajem kalorija i volimo da jedemo puno, ali ove zdrave „špagete“ od tikvica su nas osvojile. Lako se prave, a još lakše se jedu.

Kako se prave špagete od tikvica (zudle)

Da biste napravili zudle, najbolje je da oljuštite tikvice na rezance koristeći posebnu ljuštilicu ili sekač za žulijen. Ako nemate ove alate, možete ih jednostavno iseći na tanke trakice nožem. Tikvice se mogu jesti sirove, ali se često preporučuje da se kratko blanširaju ili lagano krčkaju kako bi omekšale i bile lakše za varenje.

Ako želite da začinite svoje zudle, isprobajte ovaj recept za špagete od tikvica sa sosom od mlevenog mesa, koji prenosimo sa sajta Index.hr:

Špagete od tikvica sa mlevenim mesom

Sastojci: 

  • 2 tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paradajza
  • 500 g mlevenog junećeg mesa
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • so, biber
  • 1 kašičica sušenog bosiljka ili origana

Priprema:

  1. Propržite sitno seckani luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu stakleni.
  2. Dodajte mleveno meso, začinite solju, biberom i mlevenom paprikom i propržite nekoliko minuta.
  3. Dodajte seckani paradajz i krčkajte još 20 minuta, povremeno mešajući. Pred kraj kuvanja dodajte sušeni origano ili bosiljak.
  4. Tikvice operite i osušite. Pomoću posebnog aparata od tikvica izradite „rezance“, a ako ga nemate, tikvice nožem narežite na vrlo tanke štapiće.
  5. Po želji, kratko ih blanširajte u vrućoj vodi 1-2 minuta, vodeći računa da ostanu hrskave.
  6. Pripremljene tikvice stavite na tanjir i prelijte pripremljenim sosom. Poslužite toplo. Prijatno!

Saveti za pravljenje špageta od tikvica 

  • Pre kuvanja, posolite tikvice i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta da se ocede od viška vode. Zatim isperite i osušite kuhinjskom krpom.
  • Kuvajte tikvice samo nekoliko minuta da bi sačuvale teksturu i hranljive materije.
  • Ove lažne špagete mogu se kombinovati sa raznim sosovima kao što su pesto, paradajz i bosiljak ili kremasti sosovi od sira.
  • Vrlo su raznovrsne i mogu se prilagoditi različitim ukusima i potrebama u ishrani. Probajte ih kao zdravu alternativu tradicionalnoj pasti i uživajte u njihovom laganom i osvežavajućem ukusu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari