Foto: University of St Andrews

Ova tabela, urolana poput svitka i u ne baš sjajnom stanju, otkrivena je sasvim slučajno ispod amfiteatra Univerziteta Sent Endru u Škotskoj – tokom čišćenja ovog prostora 2014. godine.

Istraživači sa Sent Endrua su, na njihovo potpuno iznenađenje, utvrdili da je pomenuta tabela nastala 1885. godine – samo 16 godina nakon što je Dmitrij Mendeljejev objavio svoj periodni sistem elemenata. Oni navode da su čak uspeli da uđu u trag poreklu ove tabele i da je štampana u Beču. Uz pomoć određenih finansijskih zapisa iz druge polovine 19. veka, pronašli su podatak da je tabelu kupio, i u Škotsku doneo, Tomas Pardi – profesor hemije koji je tada studirao u Nemačkoj.

Dejvid O’Hejgan, profesor organske hemije sa Sent Endrua, kaže da je ovaj periodni sistem ubrzo postao „opšteprihvaćen i koristan alat za hemičare“. Oštećena tabela, otkrivena tokom rasklanjanja i čišćenja, bila je zaista nešto posebno, dodaje on. „Ukoliko posetite univerzitete i učionice u kojima se predaje hemija, uvek ćete naići na Periodni sistem elemenata koji visi na zidu.“

Iako se tabela koristila za edukaciju naučnika, ona ipak izgleda prilično drugačije u odnosu na većinu tabela Periodnog sistema koje mi danas poznajemo. Pre svega, napisana je na nemačkom jeziku i na njoj se nalazi samo 71 odrednica. I mada se neki elementi pojavljuju dvaput, ova tabela sadrži i relativne atomske mase elemenata koji u to vreme još uvek nisu bili otkriveni, ali je tabela predviđala njihovo postojanje – kao što je slučaj sa hafnijumom, kojeg su naučnici otkrili tek 1922.

On navodi da tabela izgleda slično Mendeljejevljevoj prepravljenoj tabeli Periodnog sistema iz 1871. godine. „Ovde postoje neke greške i izmene u relativnim atomskim masama, ali se, u suštini, ovaj sistem elemenata prilično dugo održao i samo je dopunjavan.“ Današnji Periodni sistem sadrži 118 elemenata.

Otkad je pronađena, tabela prolazi kroz poseban proces konzervacije i sada je deo univerzitetske specijalne kolekcije.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi