Puž sa spanaćem (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

U ovo doba godine, prolećno vreme, spanać je mlad, prosto neodoljiv, treba ga više koristiti u ishrani pogotovo mlade listove, čak i kao dodatak svežim salatama, sendvičima.

Tek ako imate dovoljno vremena upustite se u ovaj kulinarski zahvat, recept nije težak za pravljenje, samo traži posvećenost.

Na kraju prelep rezultat , divan urolani puž filovam spanaćem. Predlog idealan  za praznični doručak.

Šta nam je sve potrebno:

  • 150ml mleka
  • 450g bašna
  • ½ kašike šećera
  • 1 jaje
  • kesica suvog kvasca
  • ½ kašičice soli
Puž sa spanaćem (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Fil:

  • 1-2 veze mladog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 250g baby spanaća (ili očišćenog sa pijace)
  • 100g parmezana
  • ulje
  • so, biber
  • 1 jaje za premazivanje

Način pripreme:

U posudu sipati toplo mleko, šećer, suvi kvasac. Promešati i ostaviti da odstoji. Nakon toga dodati jaje, so, brašno. Ručno sjediniti sastojke, posudu pokriti krpom i ostaviti testo da odstoji oko sat vremena. Kada testo naraste odvojiti od posude, istresti na radnu površinu posutu brašnom, malo ga ručno mesiti i oklagijom razvući u pravougaoni oblik.

Fil spremiti na sledeći način, propržiti mladi luk, beli luk, dodati spanać, so, biber. Kratko pirjati i na kraju kada se fil prohladi dodati parmezan. Fil rasporediti po celoj površini testa. Urolati testo i seći kolutove.

U pleh koji smo podmazali uljem (puterom) ređati kolutove, pokriti ponovo krpom i ostaviti testo još 20 minuta da odstoji. Nakon toga pužiće premazati jajetom. Peći u zagrejanoj pećnici oko pola sata na 180C, sve dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Uživajte!

close
Puž sa spanaćem (recept) 3

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.