Recept: Musaka od rendanih tikvica 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Musaka od rendanih tikvica mu dođe idealno rešenje kad nemaš oštre noževe, a ni živce da se mlatiš sa seckanjem na tanke kolutove jednake debljine.

Iako je blasfemija rendati ih, ja volim! Rendam tako i krompir za musaku, ispadne nekako sočnije i ukusnije.

Moja je majka bila žena brzak. Uvek je gledala da sve u kuhinji srpčka što brže, i uvek je tražila jednostavnije rešenje za pripremu jela. Noževa se plašila ko đavo od krsta. Koristila je onaj obični escajg reckavi nož za sečenje svega.

Recept: Musaka od rendanih tikvica 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sve što je trebalo seći tanko i jednako, njoj je bilo smor. To je radio tata, ili ja kad sam porasla. Otkako smo izvalili rendane musake, retko smo ih i spremali drugačije.

Jeste da liče na neku bebi papu, ili bolesničku hranu, ali ukusno je!

Probajte svakako, pa mi javite utiske!

Mnogima je cimanje sa rendanjem zbog ceđenja tikvica. E, ovde se ništa ne cedi! Nema potrebe! Sve se tako divno ukrčka, i onda nema ni žvakanja! Samo gutaš kao šotka! 🙂

Sastojci:

  • 4 tikvice srednje veličine
  • 2 glavice crnog luka
  • 0.5kg krupno mlevene svinjske plećke
  • 1 čaša kisele pavlake (180ml)
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • aleva
  • sveži peršun za dekorisanje

Propržiš dve glavice crnog luka sečenog na rebarca, dodaš so i biber, pa kad dobije braonkastu boju, dodaš pola kila krupno mlevene svinjske plećke i pržiš tek da meso promeni boju. Na kraju dodaš alevu po ukusu. Rendane tikvice direktno ređaš u podmazanu vatrostalnu, onda red fila pa red tikvica. Posoliš, pouljiš i gruneš u rernu na 180. Peče se dok ne ispari višak vode. Na kraju preliješ pavlakom umućenom sa jajetom i malo soli. Pečeš dok ne porumeni. Sečeš na osmine i posipaš seckanim peršunom pre služenja.

Ja ovo obožavam i ‘ladno!

Recept: Musaka od rendanih tikvica 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ko voli, može kao prilog da doda kiselo mleko ili kiselu pavlaku. Lično ne dodajem, jer sam pre nekoliko godina shvatila da to samo poružni ukus. 🙂 Sir u supu i dalje trpam! :)))

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari