Recept nedelje: Čokoladni keks 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Čokoladni keks možete iskoristiti na više načina. Tako ćete dobiti različite ukuse u isto vreme. Možete spajati po dva keksića kremovima po želji ili nekim džemom/marmeladom.

A potom ih prelititi otopljenom čokoladom. Takođe, ukoliko ne volite keks sa punjenjem, svaki keks možete da umočite u čokoladu i pospete po želji.

Ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom. Mogućnosti imate dosta – izaberite ukus koji vam se najviše dopada.Recept nedelje: Čokoladni keks 2

Čokoladni keks, sastojci:

  • 100 g maslaca/margarina (sobne temperature)
  • 50 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 20 g kakaoa (20-22%)
  • 180 g mekog brašna
  • 3-4 kašike mleka/vode

Punjenje po izboru

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 1 dl slatke pavlake

Čokoladni keks, priprema:

Recept nedelje: Čokoladni keks 3Penasto umutite maslac, šećere i kakao.  Dodajte brašno i tečnost. Umesite glatko testo. Testo razvijte tanko (oko 3 mm) na površini koju ste posuli oštrim brašnom.

Secite oblike po izboru. Ređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ako ne želite da perete pleh nakon pečenja (testo se ne lepi za pleh).

Čokoladni keks pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta.

Vodite račina da se ne prepeče jer će u tom slučaju biti gorak. Od ove količine ćete dobiti 60 pojedinačnih keksića prečnika 4-5 cm ili 30 spojenih.

Čokoladni keks, po želji spajajte kremom  ili marmeladom po izboru.

Potom ih umačite u čokoladnu glazuru (ili ih prelivajte) koju ćete pripremiti tako što ćete zagrejati pavlaku, sipati je preko izlomljene čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi.

Podrazumeva se da glaziru možete pripremiti onako kako je inače pripremate.

Čokoladni keks možete spajati kremom po izboru (nugat krem, čokoladni ganaš krem, marmelada, karamel krem…).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari