Recept nedelje: Jastučići od sira 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Jastučići od sira – jednostavni i ukusni. Imate mogućnost da birate kakve ćete jastučiće napraviti i kako ćete ih začiniti.

Znači, sve može i ne mora.

Jastučići od sira, sastojci:

  • 200 g feta sira
  • 200 g krem sira
  • 1 jaje, umućeno
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 g pečenog susama
  • 1 kašičica kima
  • 40 g sitno rendanog parmezana (opciono)
  • so po ukusu

Recept nedelje: Jastučići od sira 2

Jastučići od sira, priprema:

Sjedinite sir i jaje.

Treba da dobijetu glatku i kompaktnu smesu.

Dodajte sve ostale navedene sastojke i umesite testo.

Ovo testo ne treba dugo da se mesi.

Potrebno je samo sjediniti sastojke.

Ukoliko imate vremena, testo upakujte u providnu foliju i ostavite ga nekoliko sati u frižideru. Ako vam se žuri, testo možete razviti odmah i pržiti.

Razvijte ga na površini koju ste posuli brašnom oko 7-8 mm debljine i isecite na komade željene veličine.

Pržite ga u zagrejanom ulju na srednjoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedne i druge strane. Jastučiće stavljajte na salvet ili kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja.

Ukoliko ste žurili ili niste bili strpljivi da čekate dok se testo odmara u frižideru, dobićete manje šupljikave jastučiće.

Kada se testo dobro odmori, dobićete šupljikavije jastučiće. Takođe, testo možete odmah da razvijete, da ga isečete, pokrijete i ostavite da se malo odmori, oko 30 minuta. Ukus je podjednako dobar, samo je tekstura drugačija.

Napomene:Recept nedelje: Jastučići od sira 3

Možete koristi  meko ili oštro brašno ili ih kombinovati.

Sa integralnim brašnima nisam pravila, ali verujem da može osim što ćete dobiti puniju teksturu. Testo možete razviti i tanje i deblje u odnosu na ono što sam navela, sv je stvar ukusa i izbora.

Što se tiče semenki, ne morate da stavljate ove koje sam navela, možete nešto drugo po izboru. Takođe, pravila sam i sa dodatkom ljute mrvljene paprike, origana, crnog susama…

Parmezan može i ne mora. Ovako smo kreirali recept za snimanje i ukus nam se baš dopao.

Recept i video za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari