Recept nedelje: Kolač sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kolač sa makom – jogurt biskvit i nadev kao za štrudlu. Jednostavno i brzo.

Što se tiče začina, možete da dodate ono što volite ili da oduzmete ono što ne volite.  Meni se ova kombinacija ukusa dopada, pa sam tako napravila kolač – prilagodila ga svom ukusu.

Sastojci za nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 1,5 dl mleka
  • 10 kašika šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za biskvit:

  • 2 jajeta
  • 7 kašika šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 2 čaše brašna (ne prepune)
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • rendana korica od pola limuna
  • 1 vanilin šećer

*čaša je od 2 dl

Kolač sa makom, priprema:

Prvo pripremite nadev – sjedinite sve sastojke (osim suvog grožđa) i kuvajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta. Dodajte suvo grožđe i ostavite da se ohladi. Za biskvit umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite.

Recept nedelje: Kolač sa makom 2

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pećenje, sipajte pola smese za biskvit i pecite na 150 stepeni desetak minuta. Izvadite biskvit i premažite nadev od maka, pa sipajte ostatak biskvita.

Kolač sa makom pecite 30 minuta na 150 stepeni i još desetak na 170-180. Ohlađen kolač secite na komade željene veličine i oblika. Po ukusu, kolač možete posuti šećerom u prahu.

Napomene:

Količinu šećera prilagodite ukusu – plus/minus.

Za jogurt biskvit uvek koristim meko brašno tip 400.

Količina mleka za mak varira u zavisnosti od vrste maka – sipajte ga postepeno.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima. Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari