Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ljutenica se priprema od pečenih, barenih i živih paprika. Uz dodatak paradajza ili bez – kako kome odgovara. Ljutenicu možete začiniti biberom, arome radi. Zelenu ljutenicu sam začinila crnim biberom.

Za one koji vole da eksperimentišu, predlažem kombinaciju pečenih i barenih paprika.

Kako god da je napravite, ljutenica će biti ljuta.

Ajvar na vrlo jednostavan način može postati ljutenica – dodajte ljute papričice i dobićete ajvar-ljutenicu ili ljuti ajvar.

Ne zaboravite da ukus ljutenice zavisi i od toga koje sastojke koristite – od vrste slatke, ali i ljute paprike.

Vaša ljutenica ne mora biti crvene boje. Pripremala sam ljutenice od paprika raznih boja. Žuta, narandžasta, zelena ili crvena ljutenica stvar je izbora. U zavisnoti od boje, razlikuje se i ukus ljutenice.  A može se pripremiti i šarena ljutenica – iskombinujte paprike raznih boja.

Ovom prilikom delim sa vama recept za brzu ljutenicu. Ova ljutenica se priprema od termični neobrađene paprike.

Po istom receptu se može napraviti i ljutenica od pečene paprike ( u tom slučaju smanjite količine soli i šećera).

Ljutenica, sastojci:

  • 3 kg crvenih paprika
  • 2 kg mesnatog paradajza
  • 1/2 kg mesnatih ljutih papričica
  • 2,5 dl ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 1/2 šolje soli
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje sirćeta
  • 1 vezica peršunovog lista
  • šolja od 2 dl

Ljutenica, priprema:

Paprike očistite, isecite na manje komade i sameljite na mašini za meso. (Ukoliko želite, paprike pre mlevenja možete blanširati kao za ajvar od barenih paprika).

Paradajz operite i ispecite ga u rerni na visokoj temeparturi (na 200 stepeni oko pola sata, dužina pečenja zavisi od veličine paradajza). Kada se paradajz prohladi, oljuštite ga i usitnite, delimično (možete ga samleti na mašini kao i papriku). Ljute papričice ispecite (na roštilju, plotni, u rerni…).

Ohlađene paprike oljuštite, skinite peteljke, ali semenke ostavite.

I ljute papričice, sameljite. Ulje dobro zagrejte, dodajte samlevenu (slatku) papriku i beli luk koji ste izgnječili (koristite presu za beli luk). Papriku pržite oko pola sata na srednjoj temperaturi uz mešanje.

Dodajte paradajz i ljutu papriku i pržite još oko pola sata. Na kraju dodajte: so, šećer, sirće i iseckan peršunov list. Kuvajte još desetak minuta.

Ljutenicu sipajte u sterilisane teglice, zatvorite ih po želji metalnim zatvaračima ili celofan, stavite u dunst i čuvajte na uobičajen način.

Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe i ringle. Ukoliko koristite veću šerpu i veću ringlu, vaša ljutenica će pre biti gotova.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.