Recept nedelje: Makedonski pinđur 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Postoji dosta recepata za pinđur. Nećete pogrešiti kako god da ga pravite.

Kažu da je makedonski način izrade ove delicije spoj ljutenice i ajvara. Zapravo, u Makedoniji se ajvar priprema od paprika i patlidžana, a ljutenica od paprika i paradajza. Preporučujem makedonski način pripreme pinđura – paprika, plavi patlidžan i paradajz. Ukoliko volite peršunov list u zimnici, možete ga dodati. Pinđur možete napraviti blagi ili ljuti.

Sastojci:

1,5 kg pečenih paprika
800 g pečenog ili blanširanog patlidžana
500 g gustog soka od paradajza
50 g belog luka
3-4 dl ulja (po ukusu)
40 g soli
1 kašika šećera (opciono)
1-2 kašike sirćeta

Recept nedelje: Makedonski pinđur 2

Priprema:

Patlidžan i beli luk sameljite. Papriku iscepkajte, ukoliko vam je lakše, papriku možete samleti takođe. Zagrejte ulje, pa dodajte papriku. Pržite je 15-tak minuta, potom dodajte patlidžan i postepeno sipajte paradajz. Krčkajte na niskoj temperaturi oko pola sata. Obavezno često mešajte jer se patlidžan lako lepi. Na kraju dodajte so, šećer i sirće. Prokuvajte još koji minut, pa sipajte u sterilisane teglice. Teglice stavite u dunst.

Da biste dobili 1,5 kg pečenih paprika, potrebno je da ispečete oko 3,5-4 kg paprika. Za navedenu količinu pečenog patlidžana, potrebno je kupite oko 1,5 kg. Od 2 kg pelat (šljivar) paradajza, dobićete 500 g gustog soka. Paradajz možete peći u rerni, potom ga oljuštiti i samleti, ali meni se ipak više dopada varijanta gustog soka.
Kako je kome zgodno, ne možete pogrešiti.

Ljuti pinđur se obično pravi tako što se sitnije papričice stave cele pred kraj kuvanja. Papričice prethodno možete kratko zapeći na plotni. Ukoliko plavi patlidžan pečete u rerni, pinđur će imati tamniju boju. Ako ga blanširate, vaš pinđur će biti svetliji (pod uslovom da pre blanširanja odstranite koru).

Odnos paprika, patlidžana i paradajza, možete menjati.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari