Fotografije sa bloga Domaćica za vas

A kako je nastalo ovo jelo?

Imala sam u planu da napravim ćufte od pilećeg mesa i kupila meso na kom piše da je usitnjeno. Mislila sam da je to mleveno meso. Kada sam ga otvorila, shvatila sam da usitnjeno meso nije isto što i mleveno i  da od njega nije bilo moguće napraviti ćuftice jer je jako sitno, ličilo je na paštetu. Tako je nastala ova mesna pogača. Odlućila sam da sve lepo umesim i ispečem u rerni. Ako ne možete da nabavite takvo meso, koristite što sitnije mleveno meso.

Mesna pogača, sastojci:

500 g mlevenog pilećeg mesa*

2 kriške  hleba

1 kašičica soli

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica senfa

2 kašike soka od paradajza

prstohvat bibera

prstohvat praška za pecivo

prstohvat belog luka u prahu

5 kašika brašna

50 g crnog luka

2 kašike ulja

100 g suvog vrata

100 g bukovače ili šampinjona

100 gaude

*umesto pilećeg možete koristiti bilo koje drugo meso po izboru

Priprema:

Sve navedene sastojke do crnog luka sjediniti. Hleb izmrviti, a ako ima tvrdu koru, nju odstraniti. Ostaviti da smesa odstoji u frižideru nekoliko sati, a najbolje bi bilo da „prenoći“. Crni luk iseckati što sitnije i pržiti dok ne dobije zlatno-braon boju. Umešati u smesu od mesa. Smesu izliti u nauljenu zemljanu posudu prečnika oko 20 cm. Pogača treba da bude debljine oko 3 cm, pa po tome odrediti veličinu pleha. Poređati listove suvog vrata, preko staviti sitno iseckanu bukovaču, a preko nje rendanu gaudu.

Pogaču peći na 200 stepeni oko 25 minuta. Pogača je gotova kada se odvoji od pleha.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.