Recept nedelje: Ražani hleb 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Naziv mu nije najadekvatniji, ali nema veze. U ovom hlebu je veći udeo polubelog brašna nego ražanog. Zapravo, tako je ispalo, a nisam planirala.

Imala sam bukvalno 135 g integralnog ražanog brašna, pa sam toliko stavila.

Za pripremu ovog hleba možete koristiti polubelo brašno tip 850 ili crno brašno tip 950. Sve u svemu, htela sam da vam kažem da je hleb baš odličan.

Ražani hleb, sastojci:

  • 200 g polubelog brašna tip 850Recept nedelje: Ražani hleb 2
  • 135 g integralnog ražanog brašna
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike semenki susama
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 3 dl mlake vode
  • 3-4 kašike ulja

Ražani hleb, priprema:

Prvo aktivirajte kvasac.

(Umesto suvog kvasca, možete koristiti i svež, desetak grama.)

U 3 dl vode razmutite kvasac, šećer i malo brašna.

Ostale sastojke osim ulja sjedinite u posudi za mešenje. Sipajte aktivirani kvasac i ulje, pa umesite testo. Za mešenje koristite varjaču ili kašiku s obzirom na to da je testo mekše.

Lepo upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i ostavite ga na toplom mestu 20 tak minuta. Premesite ga, pa ga ostavite da naraste još jednom. Modlu za hleb obložite papirm za pečenje i prebacite testo.

Rasporedite ga po plehu i pospite semenkama po izboru. Hleb treba da odstoji u modli oko pola sata, dok se ne udvostruči. Stavite ga u nezagrejanu rernu i uključite je na 180-200 stepeni.

Hleb pecite ok 35 minuta. Pečeni hleb izvadite iz pleha, skinite papir i ostavite ga da se ohladi na rešetkastoj podlozi.

Napomene:

Slobodno stavite 150 g brašna, 15 g neće napraviti razliku. U ovaj hleb možete staviti još neke semenke, a možete ga praviti i bez semenki.

Ja sam koristila maslinovo ulje, a vi koristite ono koje želite. Kada je testo mekše, volim da pečem hlebove u modli jer zadrže lep oblik.

Ovaj ražani hleb  može da stoji nekoliko dana.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari