Recept nedelje: Slatki hleb 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li volite slatke biskvite i kako ih najčešće pravite? Za koji oblik se odlučujete – kuglof, hleb, mafine ili klasičan pleh?

Sada sam izabrala oblik hleba, pa odatle potiče naziv „slatki hleb“. Pomenuti oblik mi je bio najzgodniji za pakovanje  i transport.

Slatki hleb, sastojci:

  • 3 jajeta
  • 250 g šećera
  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 3 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 g otopljenog putera
  • 250 g bobičastog voća
  • vanilin šećer
  • korica limuna
  • 100 g komadića tamne čokolade

Recept nedelje: Slatki hleb 2

Slatki hleb, priprema:

Penasto umutite jaja i šećer, dodajte toplo mleko i kvasac.

Ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. Potom dodajte brašno (odvojite 2 kašike od 3 šolje), dobro izmešajte i ponovo ostavite na toplom mestu da testo naraste.

Izmešajte 2 kašike brašna (koje ste prethodno odvojili) sa praškom za pecivo i umešajte u testo koje je naraslo.

Dodajte otopljeni puter (margarin ili ulje) umutite mikserom, pa dodajte sve ostale sastojke i izmešajte.

Za ovu količinu testa su vam potrebne 2 modle za hleb. Obložite ih papiriom za pečenje i sipajte smesu. Slatki hleb pecite oko 40 minuta na 170-180 stepeni.

Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen.

Ohlađen slaki hleb možete posuti šećerom u prahu, kakaom, preliti čokoladnom ili nekom drugom glazurom.

Ja sam ga ostavila bez ičega.

Recept nedelje: Slatki hleb 3

Napomene:

Ovo je bio eksperiment. Nikada nisam dodavala kvasac u ovakve biskvite do sada. Ovu smesu možete peći u običnom plehu, u modli za kuglof, mafine…

Ako koristite veći pleh, dobićete tanji kolač, pa ga pecite kraće. Što se tiče voća, stavite ono što imate i volite.

Ja sam koristila višnje, borovnice, aroniju i brusnice.

Meni su ovakvi biskviti lepši i ukusniji kada odstoje bar nekoliko sati ili prenoće. Kolač je svež nekoliko dana (pod uslovom da ga čuvate dobro upakovanog u kesu.)

Možete dodati i neko suvo voće.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari