Recept nedelje: Slatko od zrelih smokava 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Slatko od zrelih smokava, ali od onih koje nisu potpuno zrele i meke. Ukoliko imate baš takve smokve, napravite džem.

A ukoliko želite baš ovakvo slatko, biće vam potrebne smokve kao na fotografiji. Podrazumeva se da smokve mogu biti za nijansu zrelije ili zelenije.

Slatko od zrelih smokava, sastojci:

  • 650 gr šećeraRecept nedelje: Slatko od zrelih smokava 2
  • 1 dl vode
  • 1 kg smokava
  • 1 limun, iseckan na kolutove

Slatko od zrelih smokava, priprema:

Vodu i šećer stavite da se prokuva – od momenta kada provri, kuvajte oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Smokve operite i odsecite peteljke. Stavite ih u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.

Povremeno protresite šerpu. Ukoliko vam smeta pena koja se stvara tokom kuvanja, skidajte je. Na kraju dodajte kolutove limuna i kuvajte još oko 5 minuta.

Dužina kuvanja zavisi od veličine šerpe. Ali i od toga koliko gusto slatko volite.

Meni se više dopada kada je malo ređe. Proveravajte tokom kuvanja kako biste napravili po svom ukusu.

Uzmite u obzir da će biti gušće kada se ohladi. Šerpu pokrijte kuhinjskom krpom.

Kada se slatko ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle i zatvorite metalnim zatvaračima.

Recept nedelje: Slatko od zrelih smokava 3

Napomene:

Kada se koriste zreije smokve za slatko, one nakon kuvanja izgledaju drugačije nego kada se koriste potpuno zelene smokve.

Razliku vidite na fotografijama (zrelije smokve su kao izgužvane).

Za mene je ovako pripremljeno slatko (bez obzira što nije klasično slatko) zaista posebnog ukusa.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari