Recept nedelje: Supa bez mesa 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Supa bez mesa – ako ste zaboravili da kupite komad mesa ili nemate dovoljno vremena da „krčkate“ supu na uobičajen način.

Ovako pripremljena supa je baš ukusna. Ako je do sada niste pripremali, savetujem da je probate. Supu možete procediti i povrće služiti posebno ili sve zajedno kao što ja radim. Supa bez mesa se u mojoj kuhinji često „krčka“, ali nikada potpuno isto.

Od korenastog povrća uvek imam celer i šargarepu. Tako da se pomenuto povrće uvek nalazi u supi. Paškanat i koren peršuna daju supi još bolji ukus, ali može i bez njih. Luk nekada iseckam, nekada stavim ceo prethodno zapečen na ringli. Mogućnosti imate dosta, izaberite kombinaciju povrća koja vam se najviše dopada. Ali budite pažljivi tokom kuvanja jer i supa može da zagori.

Supa bez mesa, sastojci:

1 glavica  crnog luka

1 mali celer

4 veće šargarepe

2 kašike ulja

1 kašičica sušenog peršunovog lista

1/2 vezice svežeg peršunovog lista

2 kašičice domaće mešavine začina

po ukusu: so, biber i đumbir u prahu. 

Recept nedelje: Supa bez mesa 2

Sastojci za knedle:

1 veće jaje

5 ravnih kašika pšeničnog griza

1/2 kašike kukuruznog griza

prstohvat soli 

Supa bez mesa, priprema:

Celer i šargarepu isecite na manje komade i propržite kratko, minut-dva. Dodajte iseckan crni luk i sušeni peršunov list.  Sipajte oko 1,5 l vode. Kuvajte na nižoj temperaturi oko 20 minuta. Potom dodajte ostale začine, sipajte oko 2 dl vode i ukuvajte knedle. Knedle kuvajte oko 5 minuta. Dodajte iseckan peršunov list. 

(Smesu za knedle pripremite dok se supa kuva – umutite jaje, dodajte ostale sastojke i sjedinite.) Ukoliko vam je potrebna posna supa, knedle zamenite posnom testeninom.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari