Recept nedelje: Sutlijaš sa grizom i prelivom od jagoda 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sutlijaš možete obogatiti raznoraznim voćnim, čokoladnim ili nekim drugim prelivima. Sutlijaš je kaša kojom se hrane bebe uglavnom od 10-tog meseca. Kada se priprema za bebe, ne dodaje se ništa osim mleka, pirinča i malo šećera.

Klasičan sutlijaš – kao za bebe pripremam ponekada. Više mi se dopada kada je obogaćen raznoraznim dodacima. Pravila sam ga i sa dodatkom pudinga, ali mi se ipak više dopada tekstura kada dodam malo griza. Kremastiji je. Takođe, volim kada se pirinač dobro skuva, tj. kada se raskuva.

Recept nedelje: Sutlijaš sa grizom i prelivom od jagoda 2

Napominjem da je sve to stvar ukusa i da svako treba da ga priprema onako kako mu se najviše dopada. Kada smo bile male, mama je sutlijaš uvek pripremala sa suvim grožđem i cimetom. Mogu da kažem da tako pripremljen sutlijaš predstavlja ukus mog detinjstva.

Neophodni sastojci:

200 g pirinča;

prstohvat soli;

1,5 l mleka;

10 g vanilin šećera;

150 g šećera;

2 kašike griza.

Završnica:

po potrebi preliv od jagoda; po potrebi bela čokolada, lomljena ili rendana.

Priprema:

Dobro opran pirinač preliti šoljom vode, dodati prstohvat soli i kuvati na nižoj temperaturi. Kada se voda upije, dodati još pola šolje. Potom naliti 1 l mleka. Kuvati na nižoj temperaturi. Kada počne da se zgušnjava, sipati ostatak mleka. Na kraju, kada je pirinač dovoljno kuvan, umešati šećere i griz. Prokuvati još koji minut. Sutlijaš sipati u činijice, dekorisati prelivom od jagoda (ili prelivom od nekog drugog voća po izboru) i posutu komadićima bele čokolade.

Sutlijaš možete služiti i topao i hladan.

Takođe, gustinu odredite sami – ako volite gušći, sipajte manje mleka i obrnuto. Ne postoji neko posebno pravilo koje treba poštovati prilikom pripreme sutlijaša. Količinu šećera prilagodite ukusu. Znači, sutlijaš pripremajte onako kako volite.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.