Recept: Pita sa jabukama 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Jabuke su me ozbiljno traumirale dok sam bila dete. Majka je volela one mekane, „brašnjave“… One što se pretvore u kašu čim ih zagrizeš. 

Uglavnom je takve kupovala, pa kad mi naredi da pojedem jabuku, meni dođe da progutam cijanid.

Jabuka, brate mili, mora da bude čvrsta, sveža, sočna, da se lomi pod zubima, i da se čuje „HRŠŠ“ kad je zagrizeš. E, takve su za jelo, one majkine su za termičku obradu. I kad kažem termička obrada, mislim isključivo na pitu, jer mi za tufahije, kompot ili one iz rerne treba dupla doza cijanida.

Recept: Pita sa jabukama 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Nana me je naučila da pravim najlepšu pitu od jabuka. I dan danas je pečem u njenom  plehu za pite, starom bar 50 godina. Kapiram da ću ga koristiti još minimum 20, jer ono je neuništivo!

  • pakovanje tankih kora za pitu
  • 1kg prokiselih jabuka
  • 1 kesica cimeta
  • 2 vanilin šećera
  • 200g šećera
  • 2 šake seckanih oraha (ispecite ih na suvom tigannu ako su mnogo sveži, biće ukusniji)
  • 250ml vode (ja sam koristila sok koji sam iscedila iz rendanih jabuka, jer su bile baš sočne)
  • nekoliko kašika griza ili prezli
  • oko 150ml ulja
  • prah šećer za posipanje

Očistite i narendajte jabuke. Ocedite sok koji ćete koristiti za kvašenje kora, a zatim u jabuke dodajte vanilin šećer i cimet. Promešajte.

Prebrojite kore u pakovanju. Ja sam imala 18, taman za 3 pite.

Prvu koru poprskajte uljem i sokom od jabuka, pa preko stavite drugu koru.

Do šeste kore, postupak je sledeći: poprskate uljem i sokom, pospete šećerom po ukusu (dovoljna je po jedna kafena kašičica), pospete malo griza ili prezli, i preko toga stavite sledeću koru.

Preko 2/3 šeste kore stavite fil i seckane orahe. Savijte krajeve sa strane, zarolajte pitu (pogledajte slike) i stavite je u pleh obložen pek papirom.

Ovo ponovite još 2 puta.

Na kraju, prelijte pitu mešavinom vode i ulja (dovoljno je oko 1dl).

Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 220°. Pitu nakon pečenja prekrijte alu folijom i ostavite da se prohladi.

Služi se posuta šećerom u prahu.

Prijatno!

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.

Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!

Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari