Recept: Pita sa kokosom 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Moja tetka Ankica je doktor specijalista za sve vrste kolača. Ma koliko bili komplikovani za izradu, ona svaki svoj recept započinje sa: “Uuuuu, maki, pa to ti začas gotovo!” Često uopšte nije tako! 

Mnoge njene recepte se još uvek ne usuđujem da isprobam, jer mi se u glavi zavrti već od samog čitanja. Sa druge strane, moja tetka ne zna da napravi makarone sa sirom i jajima zapečene u rerni. Napravi tortu za da padneš na nos, a makarone ne ume. To mi je oduvek bio najveći paradoks.

Pita sa kokosom se stvarno sprema brzinski, jeftina je i izdašna. Sada sam je pravila po originalnom tetkinom receptu, a sledeći put ću malo da eksperimentišem. Čini mi se da bi kokos mogao da se voli sa karanfilićem…

Sastojci: 

  • 500g tankih kora
  • 300g kokosa
  • 150g šećera
  • 200ml ulja
  • 250ml jogurta
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera

Za preliv:

  • 100g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 600ml vode

Podmažite pleh za pečenje, pa ravno stavite jednu koru. Razmažite fil, pa stavite drugu koru. Slobodno savijajte kore, bogato ih premažite filom, i postupak ponavljajte sve dok imate materijala.

Poslednju koru ne premazujete. Pokupite krajeve koji vire i prelijte pitu mešavinom vode i ulja (otprilike 100ml vode i 50ml ulja). Ubacite u rernu zagrejanu na 220° i pecite dok lepo ne porumeni.

Dok se pita peče, skuvajte sirup od vode i šećera. Vrelu pitu prelijte vrelim sirupom, prekrijte alu folijom i ostavite da se dobro ohladi.

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari