Recept: Rolat od mesa 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Na kraju 2019. godine, polagali smo velike nade u 2020. Novogodišnje odluke i planove nam je poremetio taj sićušni i golim okom nevidljivi gad, zvan Covid-19. Ova preteška godina ostavlja za sobom otvorene prelome i žive rane.

Neki su izgubili svoje bližnje, neki gadno propatili u bolesti, mnogi ostali bez posla. Krvariće planeta još ko zna koliko dugo posle ovog zla koje nas je snašlo…

Ostavljamo ovu 2020. iza sebe, u nadi da ćemo se probuditi iz ovog košmarnog sna zvanog pandemija.

Godina pred nama će sigurno biti jako teška. Virus nas još uvek nije napustio, i pitanje je kada će. Pokazali smo se kao dobri domaćini na svetskom nivou.

Umesto klasične novogodišnje čestitke, uputiću vam svima jednu molbu.

Recept: Rolat od mesa 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Molim vas da se svi zajedno potrudimo da u ovoj 2021. godini postanemo bolji ljudi. Jednom mi je jedan pametan čovek rekao: „Empatija je sve što nam je potrebno za revoluciju!“ Hajde da se potrudimo da postanemo empatični. Hajde da probamo da brinemo jedni o drugima, da uvažavamo oprečna mišljenja, i da se što manje raspravljamo. Hajde da usmerimo svu svoju energiju na ljubav prema drugima, ma koliko bili različiti.

Želim nam svima dobro zdravlje, mnogo više bliskosti, mnogo više zagrljaja i mnogo više tolerancije.

Izuzetna mi je čast što baš moj recept otvara ovogodišnju sezonu!

Uvek me je plašila priprema rolovanog mesa, i ne znam zašto mi niko nije rekao da to nije neka nauka! Uvek sam mislila da ti za to trebaju debeli živci, sa kojima sam u manjku.

Zadovoljavala sam se kupovnim, obično bez punjenja, ali nešto se okuražih da probam da rolat napravim sama.

Pošto sam odbila kupovni rolat, mesar se, najblaže rečeno, nije ni potrudio da mi meso iseče kako valja. Tim pre sam morala da razbijem kako ću ovo da spremim! U inat!

Nije komplikovano nimalo, samo treba strpljenja.

Sastojci:

  • 1kg svinjskog buta
  • 2 pune kašike senfa
  • 200g edamera
  • 200g pečenice
  • 3 pečene paprike
  • začini po ukusu
  • 250g slanine
Recept: Rolat od mesa 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Priprema:

Zamolite mesara da vam lepo iseče meso za rolat, a ne ko ovaj moj, da moram da spajam. Meso istucajte tučkom što tanje možete. Meso sam prebacila na papir u koji je bilo uvijeno. Posolila i pobiberila sa obe strane i ostavila da odstoji sat vremena. Razmazala sam senf po celom mesu, pa je odstojalo još pola sata. Na 2/3 mesa, gledajući od sebe, poređala sam listove pečenice, preko toga listove kačkavalja, i na kraju, po sredini, pečene paprike koje sam očistila od semenki.

Papir mi je pomogao da meso lakše uvijem. Sve dobro pritisnite i ostavite još 15 minuta. Preko toga poslažite listove slanine, umotajte čvrsto u pouljeni papir za pečenje i ubacite u rernu zagrejanu na 220°. Nakon pola sata, smanjite temperaturu na 180° i pecite još oko 40 minuta (sve zavisi od jačine rerne i debljine rolata), a zatim razmotajte rolat i pecite još 15.

Sačekajte da se lepo ohladi, a onda secite.

Nije se raspao, preponosna sam!

Javite mi ako budete isprobali!

Srećnija vam 2021. godina!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.