Recept: Sarmice od blitve 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sarmice od blitve obožavam! Naprvila sam varijantu sa karfiolom umesto pirinča, da bi bile keto friendly.

Mama je bila bogotac za sarme od kupusa. Sve druge joj nisu išle od ruke. Uvek ih prekuva, raspadnu se, i serviraju se već isečene.

Kad god ih takve iznese na sto, tata se nasmeje, a ona mu se derne: “Da ti glas nisam čula! Ionako bi ih isekao pre jela!”

Tople sarme se seku, istina, ali ‘ladne se jedu prstima, bez ‘leba, direktno iz šerpe! Da bih svojoj porodici priuštila ovo zadovoljstvo, sarmice sam uglavnom zavijala ja!

Ovaj fil sam malo modifikovala, jer trenutno ne koristim pirinač u ishrani. Recept je za sve moje #keto sapatnike, jer i mi sarmu volimo!

Recept: Sarmice od blitve 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sastojci:

  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1 velika sveža paprika
  • 300g krupno mlevenog mesa
  • 3 kašike brašna od karfiola (recept za brašno je OVDE)
  • kašika mlevenog lana
  • so, biber, aleva paprika

Priprema:

Upržite krupno seckani luk i papriku, uz dodatak soli i bibera. Dodajte mleveno meso, skinite sa vatre i dodajte mleveni lan i karfiol. Prilagodite sebi ukus.

Listove blitve provucite kroz kipuću vodu da omekšaju, odstranite belu stabljiku. Nemojte da vam listovi kuvaju u vodi, bukvalno je dovoljno nekoliko sekundi da omekšaju i da vam se ne lome prilikom zavijanja.

Ako preskočite ovaj postupak, napravićete musaku, ko moja majka! Verujem da vam se to baš ne bi dopalo, jer ste rešili da pravite sarmice.

Uvijene sarmice ređajte u posudu za pečenje obloženu pek-papirom. Prelijte ih mešavinom vode i ulja, prekrijte alu-folijom i tako pokrivene pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°. Nakon toga ih otkrijte i pustite da se malo zapeku.

Meni je bilo simpatično da ih poslužim na svežem listu blitve, ali vi ne morate.

Preko šljusnite kiselu pavlaku ako volite. Kisela pavlaka i blitva su u ljubavi, to sigurno znate.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.