Recept za keto pločice 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Laneno seme je blago. Vlakna, vitamini, cink, magnezijum, omega 3… Hrana za mozak, čistač crevne flore i ozbiljan pomoćnik u regulaciji povišenog holesterola.

Jelo mi se nešto krckavo jutros, pa se setih ovoga.

  • 3 kašike lanenog semena
  • 2 kašike sirovog suncokreta
  • 2 kašike sirovog susama
  • 1 kašika mlevenog lana
  • soli po ukusu
  • 1dl vode vode
  • začini po ukusu (ja stavila alevu papriku, vlašac i malo bibera)
Recept za keto pločice 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Laneno seme prelijte vodom i ostavite da odstoji pola sata, da pusti sluz. Ta sluz vam sada glumi belanac. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promešajte. Smesa treba da se ne odvaja pri mešanju. Ako se odvaja, dodajte maaalo vode.

Smesu stavite između dva pek papira i razvijte na debljinu od oko 0.5cm. Odvojite gornji papir i stavite u pleh. Odmah isecite pločice željene širine. Stavite u rernu zagrejanu na 150° i pecite (sušite) oko pola sata. Nakon toga, smanjite temperaturu na 100° i pecite još desetak minuta. Isključite i odškrinite rernu, a pločice ostavite da se dodatno prosuše dok se rerna hladi. Konačno možete da ih izvadite napolje.

Možete ih jesti uz šta god hoćete. Ja sam se odlučila za punjeni paradajz. Punjenje je od sira, srca paradajza, paprike i praziluka.

Prijatno!

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.

Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!

Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari