Recept za pivarice 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Imala je nana u kući jednu hladnu sobu, koja je mirisala na dunje, štirak, lavandu i kolače. Bila je na severnoj strani kuće, suteren.

U sobi brodski pod, ćilim, bračni krevet, ormari i šimizet. Sve od masivnog valovitog drveta. Nameštaj sa dušom. Na krevetu najudobniji dušek, ogromni jastuci od guščjeg perja, i uvek uštirkana posteljina sa belim vezom. Posle jurcanja po dvorištu, niko nije morao da me tera na popodnevno spavanje.

Najviše sam volela da istuširana obučem nanin kombinIzon (tako je govorila Recept za pivarice 2) i da me ona pokrije čaršafom koji miriše na štirak.

E, u toj sobi, nana je čuvala i pivarice, omiljeni mi kolač iz familije brašnastih kolača.

Prvi sam ih put pravila. Recept za pivarice 3

Testo

  • 300 ml piva
  • 300 ml ulja
  • oko 700g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera (da, da, biber, nisam pogrešila!)

Fil

  • 100g seckanih oraha
  • 100g džema

Preliv

  • 150ml vode
  •  200g šećera
  • oko 100g mlevenih oraha za valjanje

Umesite testo koje se ne lepi od svih sastojaka. Kidajte loptice veličine oraha, spljeskajte ih rukom i na sredinu stavite malo džema i seckanih oraha. Skupite ih u džakčić da ne curi fil, i poređajte ih u pleh obložen pek-papirom. Glatka strana je gore.  (vidite slike)

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°, dok ne porumene.

Dok se peku, skuvajte sirup od vode i šećera (ja koristila ostatak piva umesto vode, super je ispalo).

Pečene pivarice umačite u sirup, valjajte u orahe. Idealno je da ih ne stavljate jednu preko druge.

Prelijte ih ostatkom sirupa. Najteži deo je ostaviti ih da prenoće, ali isplati se. ❤

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.

Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!

Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari