Sendvič sa Zlatiborac sendvič salamom i tapenadom od maslina; Foto: Zlatiborac

Sendvič sa Zlatiborac sendvič salamom i tapenadom od maslina (1 porcija)

  • 50g Zlatiborac sendvič salame
  • 100g crnih maslina bez košpica
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 parčeta hleba sa semenkama
  • 2-3 lista zelene salate
  • 50g ementaler sira

U blenderu samleti masline sa dodatkom maslinovog ulja.

Prepeći hleb pa ga namazati dobijenom tapenadom od maslina. Zatim na hleb dodati zelenu salatu i Zlatiborac sendvič salamu. Poslužiti uz ementaler sir.

Komplet Lepinja sa Zlatiborac sendvič salamom (1 porcija)

  • 50g Zlatiborac sendvič salame
  • 1 somun (ili domaća lepinja)
  • 80g mladog kajmaka
  • 1 jaje
  • Opciono: jagnjeći pretop
  • Vlašac
  • Čeri paradajz

Nožem izrezati poklopac na somunu (ili lepinji). Premazati somun kajmakom pa dodati jaje i Zlatiborac sendvič salamu. Zagrejati pećnicu na 230 stepeni Celzijusa pa zapeći lepinju, sve dok jaje ne bude gotovo. Pripremljenu lepinju, po želji, preliti jagnjećim pretopom i posuti vlašcem.

Servirati je uz čeri paradajz.

Sendvič sa Zlatiborac sendvič salamom, salsom od povrća i parmezanom (1 porcija)

  • 50g Zlatiborac sendvič slame
  • 200g paradajz polpe
  • 100g sveže žute paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20g parmezana
  • 2 parčeta integralnog hleba
  • So i biber
  • Bosiljak
  • Majčina dušica

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckan jedan čen belog luka i kockice paprike. Zatim dodati paradajz polpu. Namirnice začiniti solju, biberom i bosiljkom pa ih krčkati dok višak tečnosti ne ispari. Pripremljenu salsu ostaviti sa strane da se prohladi.

Prepeći hleb pa ga natrljati čenom belog luka. Na njega staviti pripremljenu salsu, Zlatiborac sendvič salamu, listiće parmezana i ukrasiti grančicom majčine dušice.