Dunja, nepravedno zapostavljena kraljica jeseni: Kako se pravi čuveni kompot (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Polako na pijačne tezge stiže jesenja vitaminska bomba, kraljica jeseni dunja. Neopravdano zapostavljena i nepravedno potcenjena, ova blagotvorna voćka može da leči, a može i da, prerađena u kompot i čuveni kitnikez, bude veliko zadovoljstvo u zimskim danima koji stižu.

Dunja je jedna od najlekovitijih voćki, jer su joj lekoviti svi delovi, i plod i list i seme.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži bukvalno sve vitamine i minerale a pored toga i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Semenke su njen najlekovitiji dio, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti.

Takođe, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Sok od dunja dobar je za kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Ima onih koji vole dunju u sirovom stanju, mada je malo suva, pa “zaseda” u grlu a malo i kisela pa skuplja usta, ali ko je voli spreman je da tu vrstu nelagode preživi.

Od dunje se može praviti kompot, sok i čuveni kitnikez. Teško se ljušti, još teže seče, zna da bude crvljiva ali kad probate prvu kašiku aromatičnog kompota, sve se muke zaborave.

Kako se pravi kompot od dunja?

Na pet kilograma očišćenih dunja ide pet litara vode i 700 grama šećera. Potreban je i jedan limun.

Dunje oljuštite, očistite od semenki, iseckajte na jednake kockice ili na starinski način, što je mnogo teže, na kriške, poprskajte limunovim sokom, jer brzo potamne i poređajte u tegle. U vodi rastopite šećer.

Ređajte u tegle dunje, prelijte vodom do vrha i teglu zatvorite.

Sledi pasterizacija. U pliću šerpu stavite čistu krpu, poređajte tegle, da se ne dodiruju, nalijte vodom do trećine tegli. Stavite na šporet, na tihu vatru, neka polako krčka, i tako sat vremena. I neka se tegle sa kompotom prirodno hlade.

Ako vam je to komplikovano, može i jednostavnije. Dunja će na pijaci biti sve do decembra. Kupite nekoliko i od njih skuvajte kompot, koji vam u frižideru može stajati i desetak dana.

Dunju možete peći zajedno sa mesom, umesto krompira, možete je izdubiti, napuniti orasima ili lešnicima, pa tako ispeći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari