Imam baildi - recept za tursko jelo od plavog patlidžana 1 foto Vesna Lacarak

Pod terminom špikovanje se u kulinarstvu podrazumeva nadevanje mesa ili ribe, i to na sledeći način, nožem napraviti rupice u koje se ubacuje beli luk, ruzmarin, drugi začini (bosiljak, peršun, timijan, origano), povrće, panceta.

Na ovaj način možemo špikovati povrće kao što je plavi patlidžan ili tikvice. Nakon špikovanja mesa ili povrća jelo se dalje obrađuje na nekoliko načina, može pečenjem, kuvanjem ili dinstanjem.

Tursko jelo: Imam baildi

Kada stignu vrućine kao što je upravo sada, nismo baš previše raspoloženi za teška jela, pa su nam za pripremu zgodnije salate, čorbe, potaži, i povrće spremljeno na različite načine.

Jelo koje pominjemo (Imam bayildi) pripada raznovrsnoj turskoj kuhinji koja je bazirana na korišćenju velikog broja povrća za pripremu raznovrsnih, ukusnih jela i laganih jela.

Imam baildi je punjeni ili špikovani plavi patlidžan, sastojcima dinstanim u sosu od paradajza, onda se patlidžan napuni povrćem, pa nakon toga zapeče u rerni.

Potrebno nam je:

4 plava patlidžana, na svakom očistiti koru i to nožem za čišćenje, ali tako da ostane red kore, red očišćenog patlidžana.

Tako pripremljen patlidžan posoliti, preliti vodom i staviti pola sata u slanoj vodi, potom ga staviti u pećnicu 20 minuta da se peče.

Za nadevanje nam je potrebno 2 glavice crnog luka, 4-5 čena belog luka, jedna crvena i jedna zelena paprika, paradajz, vezica peršuna, so, biber.

Sastojke sitno iseckati i propržiti, pomešati kao smesu za špikovanje ili nadevanje patlidžana. Kada nam se patlidžani malo prohlade, nožem napraviti rez pa unutra staviti dinstano povrće.

Još nam je potrebno da napravimo sos za prelivanje 1/2 dl maslinovog ulja, 1/2 dl vode, so, šećer, sos od paradajza, malo upržimo, zatim zalivamo špikovane patlidžane.

Sada sve vratimo u rernu da se peče još 15 minuta na 180 C.

Servirati kao hladno ili toplo jelo ili predjelo, uz sir, kajmak, tanak hleb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari