Kako se pravi banatska pogača, simbol pažnje za drage goste (RECEPT) 1Foto: Pixabay

Pogače se u Banatu mese za različite prilike. Mogu biti masne i posne. Mogu da se listaju. A mogu da liče na suncokret. Mese se za slavu, nose se na svadbe i na groblje, nose se kumu i udatoj sestri.

U Banatu su se pogače nekada mesile često. Domaćice su se takmičile u tome čija je pogača bolje narasla ili se bolje izlistala.

Recepti su se delili. Ali, bez obzira na to, postojale su domaćice koje su za pogaču imale poseban dar.

Onda se, kada je važno da pogača bude reprezentativna, zamoli ta vešta reduša da je umesi.

A nekada se mesi i za neke svečanije prilike, kad stižu neki veliki gosti, na primer.

Mara Kirćanski ima 86 godina, najstarija je članica udruženja žena “Gradnulički biseri” iz Zrenjanina, a u svom je životu umesila na stotine pogača za razne prilike.

Voli da mesi pogaču sa tradicionalnom banatskom šarom.

“Recept je jednostavan, ali treba malo iskustva da se pogača uplete. U pola litre mleka i dva decilitra vode rastopim jedan kvasac, dodam malo šećera i malo soli. Kada se podigne, testo mesim rukama koje malo nauljim. Napravim šest obgi. Kad testo malo odstoji, razvaljam ga oklagijom. Tri obge premažem šećerom, tri šećerom i margarinom, pa se od njih napravim valjke. Onda ih pletem. Za pletenje je potrebno malo iskustva, ali posle dve, tri, pogače neće biti problema” kaže Mara Kirćanski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari