Kako se pravi čuvena pita od višanja bez koje je vojvođanska trpeza prazna (RECEPT) 1Foto: M.P./ Danas

Višnja, kao drvo i kao plod, izuzetno je otporna biljka, spada u prva voća koja dospevaju u voćnjaku, a plod joj je cenjen naročito u zimskom periodu.

Ne samo što je izvor vitamina, već je bogata vodom i vlaknima, odličan je izvor minerala i oligoelemenata.

Plodovi se koriste za ishranu i prirodnu medicinu, listovi za lečenje i spravljanje čajeva, koštice služe i za vrlo popularne ajurveda jastuke.

Drvo višnje od davnina se smatra lekovitim, a u Banatu ima posebnu simboliku, nema kuće koja ne posadi višnju za svakog svog novog člana.

Ako se pitate zašto na banatskim ulicama umesto ukrasnog bilja ima toliko višanja, to nije samo zbog lalinske štedljivosti „kad već mora drvo, da onda bar rađa“, već zbog verovanja da sa svakim novim životom, dolaskom deteta ili unučeta treba i jedno drvo posaditi.

A kad posadi višnju, dete se onda uči od malih nogu da drvo zaliva i obilazi i obavezno da prati kada počne za nekoliko godina da rađa.

Među receptima šta se sve od višnje pravi, a pravi se – ukusan kiseli sos, liker višnjevača, slatko, sok, kompot – izdvaja se najjednostavniji recept za pitu sa višanja.

Recept svima uspeva. Najvažnije je da ne zaostane neka koštica

Potrebno je 500 grama tankih gotovih kora za pitu, pola kilograma očišćenih višanja, 10 kašika šećera, 5 kašika griza i 5 kašika ulja, 1 vanilin šećer.

Priprema: Oceđenim višnjama dodati šećer, vanilin šećer, griz. Promešati. U pleh za pečenje staviti pak papir, pa ređati nafilovane rude pite. Kore se filuju po dve, svaka namazana uljem i urolana, i ređaju u pleh.

Sve rude pite namazati uljem i peći pola sata na 180 stepeni Celzijusa, kada počen da rumeni pokriti alu-folijom da ne izgori.

Ispečenu pitu izvaditi iz rerne i poprskati vodom, pa pokriti krpom da se ohladi.

Služiti posuto šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.