Portugalske pitice sa mesom (Bolo de carne) - recept 1Foto: M. P. / Danas

Bilo je to jedno lepo i dugo putovanje, kada smo pre koju godinu krenuli kolima u Lisabon i usput obilazili gradove u Italiji i Španiji a sve što je lepo podrazumeva i lepe zalogaje.

I kada je kazaljka za kilometražu pokazala da je prevaljeno preko 3500 kilometara u jednom pravcu, otkrili smo grad pored reke i okeana, popločan najsitnijim kamenim pločnicima u vrludavim ulicama koje se na brežuljicama penju i spuštaju.

A novi vidici doneli su i nove boje, arhitekturu, mirise i ukuse. To posebno. Pored morske hrane, velikih sardina koje ne mogu da stanu na tanjir, malenih i aromatičnih narandži koje se cede za sok, probala sam i Bolo de carne, loptice sa mesom.

Specijalitet je jednostavan, možete ga praviti kao pitu ucelo ili još bolje kao mini pite u kalupu za projice. Spremaju se sa pilećim mesom. pa ako vam je preostao koji batak ili belo meso od kuvanja supe ili nepojedenog ručka, eto prilike da ih iskoristite.

Loptice sa mesom mogu da se spremaju i sa mlevenom govedinom ili svinjetinom.

Potrebno je za testo: 500 grama brašna, voda, so, ulje.

Umesiti tetso od brašna, soli, ulja i vode. Staviti na sat vremena u frižider.

Fil: 1 crni luk, 500 piletine ili drugog mesa, malo dimljene šunke ili slanine, bešamel sos, so, biber, maslinovo ulje.

Izdinstati luk na ulju, dodati meso, slaninu, so, biber. Sve samleti u blenderu da bude mekana masa. Dodati malo senfa i pavlake.

Bešamel sos po potrebi: Zagrejati ulje ili puter, dodati malo brašna i mleka,kada se ugusti treba posliti. Sos je idealan za okruglu, veću pitu.

Od testa praviti krugove i ređati u kalup, nafilovati filom od mesa, po potrebi preliti malo bešamel sosom i iseći mali polopac, koji se zareže na vrhu. Sve premazati žumancetom.

Peči u rerni na 180 stepeni 15 do 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari