Recept nedelje: Cimet zvezdice 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li i vama cimet, đumbir, kardamom… mirišu na praznike? Cimet obično vezujem za zimu i zimske praznike.
Pa u to ime – cimet zvezdice.

Cimet zvezdice, sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g mlevenog lešnika
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kašičica cimeta, 1 kašičica rendane korice limuna
  • po ukusu: mleveni kardamom, đumbir…

Premaz:

  • 1 belance
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 50 g seckanog lešnika
  • po potrebi celi lešnici

Priprema:

Recept nedelje: Cimet zvezdice 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Umutite jaje, žumance i šećer u prahu.

Potom dodajte redom sve navedene sastojke i sve lepo sjedinite.

Dobićete čvrstu smesu.

Papir za pečenje pospite šećerom u prahu, stavite smesu, pospite ponovo šećerom u prahu, prekrijte papirom za pečenje i razvijte oklagijom oko 1 cm debljine.

Umutite belance sa šećerom u prahu, na kraju dodajte limunov sok.

Premažite preko kore koju ste razvili i secite zvezdice modlom ili neke druge oblike.

Sečenje zahteva malo više strpljenja.

Cimet zvezdice pospite seckanim lešnicima i u sredinu svake stavite po jedan ceo lešnik.

Zvezdice sušite u rerni na 80-100 stepeni oko pola sata uz često otvaranje rerne.

Temperaturu prilagodite svojoj rerni.

Cimet zvezdice treba da se suše, ne da se peku.

Ukoliko je temperatura jača, zvezdice će malo izgubiti oblik, ali to neće uticati na ukus.

Ukoliko volite suvlje zvezdice, sušite ih duže.

Recept nedelje: Cimet zvezdice 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

U zavisnosti od veličine jaja, varira i količina mlevenih lešnika, pa je savet da ih dodajete postepeno.

Koristila sam pečene sitno mlevene lešnike.

Umesto lešnika možete koristiti orahe, bademe ili neku kombinaciju.

Što se tiče začina, prilagodite ih svom ukusu.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.