Recept nedelje: Čupave lepinje 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ne sećam se kako sam došla na ideju da napravim baš ovakve lepinje. Ili sam u trenutku dobila inspiraciju ili me je nešto podstaklo. Nije ni bitno, zar ne?! Uživajte u ukusnom pecivu.

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 400
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica morske soli
  • 10 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 dl mlake vode
  • 1,5 dl mlakog mleka
  • 0,5 dl ulja
  • 100 g (ili po potrebi) sitno rendanog trapista, edamera, gaude…

Priprema:

U posudi za mešenje, sjediniti sve suve sastojke (osim šećera i trapista) i napraviti udubljenje.

Kvasac i šećer razmutiti u malo mleka, dodati kašičicu brašna i ostaviti da kvasac „krene“ (biće dovoljno 10-tak minuta na toplom mestu).

U udubljenje sipati kvasac, potom i sve navedne tečne sastojke.

Umesiti testo.

Ostaviti ga na toplom mestu 15-tak minuta.

Testo podeliti na željeni broj delova, oblikovati lopice, valjati ih u rendan trapist, poređati u pleh (obložen papirom za pečenje ili nauljen i posut brašnom), pritisnuti ih kako bi se  dobio oblik lepinje.

Uključiti rernu na 200-220 stepeni.

Dok se rerna greje, lepinje se odmaraju.

Peći ih dok ne porumene, oko 15 minuta.

Recept nedelje: Čupave lepinje 2

Fotografije sa bloga Domaćica za vasUkoliko žurite, možete napraviti jednu veću lepinju.

Veličinu lepinja/zemički, prilagodite potrebama.

Recept nedelje: Čupave lepinje 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

U testo možete dodati začine i pecivu obogatiti ukus i miris.

Često dodajem: mrvljenu ljutu papriku, beli luk u prahu, bosiljak i origano.

Ali vodite računa o količinama začina – nemojte preterivati.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.