Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Domaće jabuke ili jabuke padalice kako ih ja zovem. Domaće, neprskane jabuke, nisu kao nacrtane. Ne liče jedna na drugu i imaju u sebi „goste“.

Najukusnije su kada padnu sa drveta. Sam pad govori da su završile svoju misiju na drvetu, da su skroz zrele i spremne za upotrebu.

Koliko su neprskane jabuke zdrave-svi znamo.

Ali, one se brzo kvare, za razliku od onih drugih koje liče jedna na drugu.

Imam ih u većoj količini, pa ih prebiram skoro svakog dana, a često pravim sok.

Priprema ovog soka je vrlo jednostavna.

Jabuke se dobro operu.

Kažem DOBRO iz razloga što na sebi imaju tragove kiše, pepelnice i sličnih nečistoća koje nisu opasne po ljudsko zdravlje, ali nisu lepe na oko.

Najčešće ih perem oštrom stranom sunđera kako bih uklonila crne mrlje.

Recept nedelje: Sok od domaćih jabuka 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

NIKADA IH NE LJUŠTIM!

 Nakon pranja ih očistim od semenki, peteljki, crvića i ostalih stanovnika i isečem ih na komade.

Stavim ih u veću šerpu, nalijem hladnom vodom i kuvam oko 5 minuta kada voda provri.

Ocedim sok u neku posudu, jabuke ostavim da se malo prohlade, pa ih izmiksam štapnim mikserom ili u blenderu.

 Smesu sipam u posudu u kojoj je sok od jabuka, dobro izmešam i ostavim da se ohladi.

A onda sok sipam u fašu i stavim u frižider…

I to je to!

Tačne mere nemam jer sve stavljam odokativno-jabuke plus voda i ništa više.

Okvirne mere bi bile: 1 kg jabuka i 1 l vode.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari