Čokoladne kockeFoto: Yuphayao Pooh's / Shutterstock.com

 

Ljubitelji čokolade obožavaće recept za vrlo sočne i mekane čokoladne kocke. Da biste ih napravili nije potrebna neka specijalna kulinarska veština, niti neki naročito egzotični sastojci. Za celu pripremu biće vam potrebno oko 45 minuta.

Kolač možete poslužiti samostalno bez preliva ili sa glazurom od šećera u prahu, mlaćenice, butera, kakaa i ekstrakta vanile, piše Punkufer.

Sastojci za čokoladne kocke:

  • 350 g šećera
  • 240 g brašna
  • 240 ml vode
  • 125 ml biljnog ulja
  • 125 ml mlaćenice
  • 115 g butera
  • 100 g crne čokolade
  • 3 jaja
  • 3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1,5 kafene kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kafena kašičica praška za pecivo
  • ½ kafene kašičice sode bikarbone

Sastojci za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 115 g butera
  • 100 ml mlaćenice
  • 3 kašike kakaa u prahu
  • 1 kafena kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 °C.
  2. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer i stavite sa strane.
  3. U drugoj posudi umitet jaja i pomešajte s mlaćenicom i ekstraktom vanile. Stavite sa strane.
  4. U zasebnom loncu rastopite buter i čokoladu. U smesu dodajte vodu i ulje.
  5. Rastopljenu čokoladu pomešajte s brašnom pa sve zajedno pomešajte sa smesom na bazi jaja i mlaćenice.
  6. Dobijenu smesu prebacite u prethodno zamašćeni kalup za pečenje kolača.
  7. Stavite kolač u zagrejanu rernu i pustite da se peče oko 35 do 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen pre nego što ga izvadite iz rerne.
  8. Pustite da se kolač ohladi do kraja pre nego što preko njega premažete glazuru koju ste dobili od šećera u prahu, mlaćenice, ekstrakta vanile, kakaa u prahu i rastopljenog butera.
  9. Isecite kolač na kocke i poslužite. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari