Rižoto sa vrganjima (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ovog puta dajemo još jedan zanimljiv predlog priloga svčanoj trpezi. Rižoto sigurno već pripremate, ovog puta možemo odabrati mirisne i aromatične  pečurke,  mi smo se odlučili za suvi  vrganj. 

Dobićemo izvrstan prilog ali i zasebno jelo za vegetarijansku ishranu. Ako bi hteli još  jedan korak dalje u savršenosti ukusa, u rižoto dodati nekoliko kapi ulja od tartufa. Naravno, radi dekorativnosti  možemo u rižoto dodati grašak, divna zelena boja .

Završnica jela bi bogla mola da bude sa dodatkom parmezana i putera. Cvekla sa kozijim sirom bi takođe mogla da se servira uz naš rižoto.

 Šta nam je sve potrebno:

  • 250g pirinča (arborio)
  • jedna manja glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 50g suvog vrganja
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 500ml bujona (od povrća)
  • 100ml belog vina

Način pripreme:

Suvi vrganj potopiti u toplu vodu, ostaviti da omekša. Na ulju propržiti sitno naseckan luk, pržiti nekoliko minuta, beli luk, potom dodati oceđeni  I naseckani vrganj, a zatim i pirinač. Pržiti na maslinovom ulju kratko da ulje obloži sastojke. Prvo sipati belo vino I sačekati da ispari, potom naliti toplim bujonom  koji smo skuvali od povrća, (može se dodati I voda  od vrganja ). Bujon nalivamo u rižoto u nekoliko navrata, nemojte sipati svu tečnost odjednom, nego iz nekoliko puta.  Mešati nakon dodavanja tečnosti.  Na kraju  dodati so i biber.

Ova varijanta je odlična, ali rižoto može biti kopleksnii sa dodatkom otopljenog putera i narendanog parmezana.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari