Vanilice - što duže stoje, sve su ukusnije 1Foto: Dušan Pešić

Za vanilice kažu da su lepše i slađe kako duže stoje. Dilema je, međutim, ko će duže „izdržati“ – vanilice ili njihov degustator.

Postoji više recepata i načina pripreme, u zavisnosti od sastojaka koje koristite za pripremu ovog delikatesa koji je još poznat i kao „grancle“.

Današnji recept je starinski, a domaćice su složne u oceni da ovakva priprema ne zahteva mnogo sastojaka i uloženog novca.

Ili, što bi se reklo, „ništa posebno“ ne ide od sastojaka.

Ne viđaju se često na slavama i rođendanima, verovatno zato što zahtevaju malo više vremena za pripremu.

Stoga se danas, za svečanosti ovog tipa, domaćice i domaćini češće odlučuju za sitne kolače i torte.

Sastojci: 400gr masti, jedna čaša kiselog mleka, jedan kilogram brašna i džem po izboru (najčešće se koristi od šljiva i kajsija).

Priprema: Umesiti testo od brašna, masti i kiselog mleka, i rastanjiti ga oklagijom do debljine od, okvirno, pola centimetra. Vaditi čašicom ili modlom „krugove“ testa i ređati ih u pleh. Pleh se ne podmazuje. Kad sve bude pečeno, ohlađene „krugove“ spajati džemom i valjati u šećer u prahu.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari