Veganska banofi torta 1Foto: Vege zajednica

Današnji recept je prava poslastica – slatka, lagana i brza za pripremu. Pravimo tortu sa keksom, bananom, karamelom i dooosta šlaga. I nikako ne možemo da odlučimo ko je zvezda današnjeg recepta, jer svi slojevi ove torte čine jednu savršenu celinu.

Ali pre nego što pređemo na pripremu, pričaćemo malo o biljnom mleku i zamenama za mlečne proizvode.

Mleko i mlečni proizvodi dugo su promovisani kao najbolji izvor kalcijuma. Međutim, istraživanja su pokazala da postoje mnogo bogatiji izvori kalcijuma (kao što je čija seme), koji su ujedno mnogo bezbedniji za ljudsku upotrebu. Pored intolerancije na laktozu (pre čemu je procenjeno da 68% populacije ima neki vid intolerancije), životinjsko mleko veoma često sadrži antibiotike, pesticide i hormone, a apsorpcija kalcijuma iz takvog mleka je toliko mala da je zanemarljiva.

S druge strane, poslednjih godina pojavila su se brojna mleka biljnog porekla, pri čemu su neke od glavnih sirovina za pripremu soja, pirinač, ovas, kokos i orašasti plodovi.

Sojino mleko bogato je proteinima i izoflavonima, a obogaćeno vitaminima i mineralima preuzima vođstvo u benefitima u odnosu na kravlje mleko. Mleka od orašastih plodova dostupna su u više varijanti, raznovrsnih aroma, gustine, teksture i nutrijenata. Bademovo, lešnikovo, orahovo… Sva sadrže zdrave masti i proteine.

Biljna mleka se veoma lako prave. Za bademovo mleko npr. potrebni su vam samo voda i sirovi badem, koji ćete preko noći potopiti u vodu, a ujutru izblendirati i procediti izblendiranu smesu kroz gazu. I eto svežeg bademovog mleka za par minuta! Po želji za slatku varijantu možete dodati urme i aromu vanile. Sva biljna mleka prave se po istom ili sličnom principu. Toliko jednostavno da ih možete praviti u svojoj izvedbi, umesto da ih kupujete.

Mleko i mlečni proizvodi u svakom od recepata imaju odgovarajuću biljnu zamenu. A u zavisnosti od toga šta spremate, možete koristiti biljna mleka različitih aroma. Kombinacija je bezbroj – ukusa isto toliko!

U skladu s ovim, danas vas ohrabrujemo da za tortu napravite šlag od kokosovog krema, umesto da kupite gotov posni šlag. Eksperimentišite i uživajte u novim (i ukusnim) podvizima.

Veganska banofi torta 2
Foto: Vege zajednica

Sastojci

Za koru:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 75 g margarina
  • 3 kašike biljnog mleka po izboru

Za karamel fil:

  • 75 g smeđeg ili kokosovog šećera
  • 75 g margarina
  • konzerva punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašike tapiokinog brašna ili 1 kašika gustina
  • aroma vanile

Za šlag:

  • 2 pakovanja posnog šlaga ili 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka

Dodaci:

  • 2 veće banane, iseckane na kolutiće
  • 50 g crne čokolade, rendane
  • 1 kašičica kakao praha

 Priprema:

Pomešati istopljeni margarin, keks i mleko i utisnuti u kalup za tart ili čizkejk (kalup prečnika oko 22 cm). Staviti u frižider da se stegne.

U šerpici istopiti margarin, zatim dodati šećer i sačekati da se šećer u potpunosti istopi. Mešati do ključanja. Zatim smanjiti temperaturu i nastaviti s kuvanjem uz mešanje. Dodati kokosovo mleko i tapiokino brašno ili gustin i nastaviti sa mešanjem još par minuta, dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa šporeta i dodati ½ kašičice ekstrakta od vanile.

Sipati fil preko kore od keksa, a zatim preko fila dodati banane, iseckane na deblje kolutiće.

Umutiti posni šlag i staviti ga preko banana, a zatim posuti kakao prahom i rendanom  crnom čokoladom.

Za varijantu sa kokosovim kremom umutiti čvrsti deo kokosovog mleka do konzistencije šlaga i dodati po ukusu par kašika šećera u prahu. Ovde je važno da se mleko preko noći drži u frižideru i da se muti hladno. Koristi se samo čvrsti deo kokosovog mleka (kokosova voda će pasti na dno konzerve tokom hlađenja). Za još čvršći šlag mutiti u ohlađenoj činiji.

Po završetku pripreme ostaviti tortu u frižideru da se stegne minimum 4 sata.

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari