Vege recept: Posne cimet rolnice 1Foto: Milica Rajković

Velika zabluda još uvek, je da veganstvo podrazumeva samo sirovu ishranu ili samo zdravu ishranu. To naravno nije slučaj u realnosti, pogotovo kod ljudi koji su vegani zbog životinja i planete.

U Facebook grupi Vegan izazova 22 ljudi dolaze mahom zbog zdravlja, gde sa mentorima i vodičima razmenjuju posne recepte i uče sve što mogu o raznovrsnoj celovitoj biljnoj ishrani i veganskom načinu života. Sledeća grupa počinje 06.10. i to potpuno besplatno!

Kao vegani uživamo u hrani kao najveći gurmani, sirovoj ili nezdravoj, a bliži se polako vreme za kolače sa cimetom i mnogo lepog testa.

Današnji recept je savršen uvod za predstojeće godišnje doba i dokaz da veganski kolači mogu biti ukusni.

Posne cimet rolnice

Sastojci za testo:

  • 300 g brašna
  • 200 ml toplog biljnog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 50 g otopljenog margarina/biljnog putera

Za fil:

  • 150 g mekanog margarina/biljnog putera
  • 4-5 kašika šećera
  • 1.5 kašika cimeta

Za preliv:

  • 5 kašike mleka
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Rastopiti šećer u toplom mleku, dodati kvasac i sačekati da se aktivira. Dodati otopljeni margarin, pa sjediniti sa brašnom. Zamešeno testo ostaviti da naraste sat vremena. Pre razvlačenja napraviti smesu za fil.

Testo razvući u pravougaoni oblik, premazati filom i rolnati od duže strane. Seći na rolnice debljine oko 2 prsta, poređati ih u podmazanom plehu i ostaviti još 30 minuta da narastu.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta.

Odmah nakon pečenja preliti šećernim prelivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari