Sedam faktora koji utiču na odluke o hrani 1Foto: Freepik/rawpixel.com

Živimo u svetu izobilja sa više nego dovoljno hrane koja nam se nudi. Ali, zašto jedemo određenu hranu? Koji su to faktori koji utiču na odluke o hrani?

Osim gladi, na nas utiču i lični ukus, porodične sklonosti, kulturološki uticaji, emotivni razlozi, briga o zdravlju, cena i brojni drugi faktori.

Ako saznate šta utiče na vaše izbore, moći ćete bolje da kontrolišete šta jedete na dnevnom nivou. Evo sedam glavnih faktora koji utiču na vaše odluke o hrani:

Ukus je kralj

Možda i najjači faktor koji utiče na odluke o hrani je taj što volimo njen ukus – ne jedemo borovnice zato što su odličan izvor antioksidanasa, već zato što su jako ukusne. Ukus je prisutan još od rođenja, a nepce se remenom razvija i za druge ukuse. Međutim, moguće da naučimo da volimo ukus zdravijih namirnica kao odrasli. Za to su potrebni vreme i upornost.

Omiljene namirnice

Ako pitate koja je tajna mršavljenja, većina stručnjaka će reći da je jako važno da zadržite omiljene namirnice u okviru zdrave ishrane – i u pravu su. Čim sebi zabranite neku namirnicu, počnete opsesivno da je želite, a to nije dobro za mršavljenje.

Glavno pitanje je koliko često i u kojoj količini je jedete (osim ako su vam omiljeni niskokalorično voće i povrće).

Gladne oči

Često se dešava da je faktor koji utiče na odluke o hrani – „gladne oči”. Ponekad jedemo određenu hranu samo zato što izgleda jako ukusno. Većina ljudi je sita posle večere, ali jedan pogled na deserte i gotovo – i to nema nikakve veze sa glađu ili sitošću.

Naravno, nije greška da uzmete desert ako želite, ali treba da pazite na količinu.

Cena i praktičnost

Hrana koja štedi vreme je važan faktor kod svih sa manjkom vremena za kupovinu i kuvanje, ali troškovi se brzo nagomilaju ako uzimate restoransku, polugotovu ili hranu za poneti. Dobra stvar je što možete da uštedite i kad nemate dovoljno vremena. Samouslužnih restorana ima svuda i uvek možete da nađete neku hranljivu supu ili salatu.

Tip ličnosti

Pristup promenama zavisi od tipa ličnosti – neki ljudi žele fleksibilnost kako bi uskladili unos hrane kad su gladni i pretrpan raspored, a drugi žele detaljan spisak namirnica koje smeju i ne smeju da unose. Neki ljudi jednostavno žele da se pridržavaju pravila. Tip ličnosti kad je hrana u pitanju definitivno je faktor koji utiče na vaše odluke u vezi sa ishranom.

Previše izbora

Studije govore da jedemo više ako nam je ponuđena raznovrsnija hrana i to je važan faktor koji utiče na odluke o hrani. Unos hrane, kad je bogatiji izbor, raste u proseku za 25 odsto. Suprotno tome, monotona jela obično ne dovode do prejedanja. Ako raznovrsnost hrane tokom jednog obroka svedete na minimum, lakše ćete se odupreti iskušenju da se prejedete.

Društvene okolnosti

Neke studije govore da veličina obroka raste sa brojem ljudi za stolom. Dakle, kad jedete sa prijateljima i članovima porodice koji vode računa o količini, taj faktor poztivno utiče i na vas. Kad god ste u mogućnosti, okružite se onima koji cene umerenu kuhinju, i počećete da jedete određenu hranu koja vam potpuno prija u odgovarajućoj meri.

Zaključak: Pravljenje izbora kad je hrana u pitanju je složen proces na koji utiču brojni faktori, među kojima je sedam glavnih nabrojano. Da biste bili uspešni u kontroli telesne težine, važno je da se racionalno odnosite prema hrani i vežbanju. Zato zastanite, analizirajte svoj proces odlučivanja i pogledajte koje karakteristike vam mogu pomoći da pravite zdrave i site izbore hrane.

Autorka je dijetetičarka.

Izvor: WebMD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari