Šta je slačica? 1Foto: Pixabay/mcbruin

Slačica ili gorčica kako je još zovu već nam u nazivu govori koju vrstu arome i ukusa daje senfu. Biljka slačica vodi poreklo sa Bliskog istoka.

Slačicu su koristili Egipćani, Rimljani. Ova biljka daje lepe grozdaste žute cvetove, a potom i plodove koji se nalaze u mahunama, koji se potom suše, izgledaju kao okrugla zrnca.

O lekovitosti slačice dugo se zna, biljka je cenjena u narodnoj medicini, bogata je vitaminima A, C, E, sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma i fosfora, sadrži omega 3 masne kiseline.

Što se ljutine tiče, ona potiče od sastojka glikozid sinalbin koji je sastavni deo bele slačice (Sinapis alba). U medicini se koristi seme, a od semena se pravi ulje ili brašno.

Slačica se uglavnom koristi za podizanje imuniteta, protiv bolova, kod bolesnika sa artritisom i reumom. Korisna je protiv opstipacije, pomaže boljem varenju hrane, dobra je kod problema sa srcem.

Što se kulinarstva tiče, njeno seme se koristi kao začin kod već pomenutog senfa koji je postao neizostavni sastojak u pripremi mnogih jela, zatim kao dodatak kod pripreme zimnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari