Šta svako domaćinstvo treba da ima u slučaju nestanka struje, vode i goriva? 1Foto: Pixabay/Monfocus

Udruženje gradova i opština Nemačke upozorilo je na rasprostranjene nestanke struje zbog energetske krize i pozvalo građane da ozbiljno shvate preporuke civilne zaštite.

Oni su objavili spisak zaliha koje svako domaćinstvo treba da ima u slučaju nestanka struje, vode i goriva, piše Večernji.hr.

Mogući rizik od preopterećenja nemačke električne mreže mogao bi da bude pogođen ako se na nju priključi 650.000 električnih grejača prodatih ove godine, strahujući od prekida u snabdevanju gasom.

Zbog toga savetuju stanovnicima da naprave zalihe deset dana kako bi bili spremni za moguće krizne situacije. Hrvatska uglavnom proizvodi sopstvenu struju, pa do desetodnevnog nestanka struje teško da bi došlo.

Međutim, iz Uprave civilne zaštite RH poručuju da je odgovorna priprema najvažnija u svim vanrednim situacijama. Izdan je čitav paket preporuka kako se pripremiti, ponašati i šta treba da znate u slučajevima rizika, a dostupni su na ovom linku.

– Među veoma važnim preporukama su one za izradu porodičnog plana za vanredne situacije, koji treba redovno testirati i stalno unapređivati, kao i priprema tzv. komplet za preživljavanje u kojem se nalaze hrana i voda, lekovi i sanitet, sredstva za higijenu, dokumenta i novac – rekli su nam u MUP-u.

Komplet za preživljavanje u katastrofama koji preporučuje naša Civilna zaštita sličan je nemačkom.

Pored standardnih dva litra vode dnevno po osobi, predviđena je konzervirana hrana i otvarač za konzerve i hrana za bebe, zatim lekovi za hronične bolesti i analgetici i antiseptici, zavoji i flasteri i zaštitne igle, maske i sterilne rukavice, zatim antibakterijske gel, papirne peškire i toalet papir i pelene po potrebi, kao i kese za smeće.

Preporučuje se i ćebe ili vreća za spavanje, zviždaljka, džepni nožić, baterijska lampa sa baterijama, indukcioni radio ili radio na baterije, šibice ili upaljač, čvrste cipele i rezervna odeća, kao i kopije svih važnih dokumenata i gotovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari