Štrudla sa sirom za prazničnu trpezu 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Štrudla sa sirom, a može i sa spanaćem, šunkom, slaninom, sa ukusom pice… U pitanju je slana štrudla, ali od ovog testa možete da napravite i slatku štrudlu.

Akcenat je na mekom tetstu koje se peče na visokoj temperaturi. Rustičan izgled je neizbežan.

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 400
  • 3 dl mlakog mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g svežeg kvasca

Sastojci za nadev:

  • 2 kašike masnoće (masti, margarina, maslaca…)
  • 300 g sira

Štrudla sa sirom, priprema:

„Aktivirajte“ kvasac onako kako to inače radite.  Najčešće koristim celu količinu mleka, sjedinim mleko, šećer i brašno dok ne dobijem „testo“ malo gušće od smese za palačinke.Kada kvasac proradi umesite testo – dodajte sve ostale sastojke i umesite meko testo.

Štrudla sa sirom za prazničnu trpezu 2Upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo i držite je na toplom mestu dok se testo ne udvostruči. Podelite ga na dva dela i svaki deo razvijte u oblik pravougaonika okvirnih dimenzija 25*40.

Radnu površinu posipajte oštrim brašnom. Svaki pravougaonik premažite masnoćom i pospite izmrvljnim sirom.

Uvijte štrudle bez pritiskanja. Možete ih preseći na pola kako biste ih lakše složili u pleh. Nije bitan savršen oblik jer je testo meko, a štrudle i treba da budu rustičnog izgleda. Ukoliko ste ljubitelj pica ukusa, štrudla sa sirom se može obogatiti kečapom, origanom, šunkom…

Štrudlu zasecite, premažite i pospite semenkama, po želji. Štrudla sa sirom treba da se „odmara“ 20-tak minuta na toplom mestu (da se ne prehladi). Nakon odmora, pecite je u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.

U nedostatku jaja, štrudlu možete premazati nečim drugim. Za bavarski ukus i izgled, rastvorom vode i sode bikarbone. Za pica ukus, mešavinom kečapa i vode. Ili aquafabom kao što sam ja.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari