Foto: Pixabay / tookapic

Ovog 3. avgusta, pivopije će tradicionalno proslaviti družeći se s prijateljima uz neizbežno ispijanje svog omiljenog pića. U pabovima i pivnicama širom sveta slaviće se u znak zahvalnosti svima koji proizvode i uslužuju pivo, uz simbolično zližavanje njegovih ljubitelja.

Ovo alkoholno piće, proizvedeno od kvasca, hmelja, ječma i vode, u mnogim zemljama se vodi kao prehrambeni proizvod, a naučno je dokazano da je prirodan, biološki uravnotežen.

Uživanje u ovom, jednom od najstarijih napitaka, popularno je gotovo svuda u svetu, a postoje dokazi da su ga Egipćani proizvodili pre čak 5.000 godina, na prostoru današnjeg Tel Aviva, kao i da su gradili čuvene egipatske piramide pod njegovim dejstvom (radnici su bili plaćeni u pivu).

Izraelski arheolozi, istražujući pećine, pronašli su glinene posude koje su se koristile za njegovu proizvodnju, a veruje se da je to bilo od 3.500 do 3.000 godine p.n.e.

Koristilo se u medicini kao lek, u religiji kao verski simbol i naravno kao osvežavajuće piće nakon napornog rada.

Neke od prvih spisa o njegovoj proizvodnji i distribuciji nalazimo još u Hamurabijevom zakoniku, a odnose se na regulisanje piva i pivskih lokala.

Najstarija reklama pronađena je na glinenoj ploči iz 4000. godine p.n.e. godina, na kojoj je, slično današnjim reklamama, bila žena sa dve krigle piva uz natpis „Pijte Elba pivo – pivo sa srcem lava“.

Zanimljivo je i to što se u doba siromaštva i kulture malo pismenih ljudi „Himna Ninkasiju“ prenosila kao recept za pivo i tako čuvao od zaborava. Za Ninkasi, sumersku boginju piva, verovalo se da je svetu podarila tajnu pravljenja ovog ukusnog napitka.

Po mišljenju nekih naučnika, otkriće piva bilo je zaslužno za prekid nomadskog načina života. Kako je za njegovu proizvodnju bio neophodan uzgoj žita, nije više bilo moguće živeti u konstantnim seobama.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Demostata, pivo je najpopularnije piće u Srbiji. Na prvo mesto postavilo ga je 34,2 odsto ispitanika, potisnuvši vino na drugo, a žestoka pića na treće mesto. Uprkos tome, Srbija daleko zaostaje za zemljama regiona i Evrope. „Pobednik“ u ovoj „disciplini“ na prostoru Evrope svakako je Češka, sa 156 popijenih litara „per capita“.

Iako alkoholno piće, znatno se više pije u „svakodnevnim prilikama“, kako zbog niskog procenta alkohola, tako i zbog svog osvežavajućeg svojstva, a izrazito je bogat i vitaminom B.

Kako njegova, naravno umerena konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara, visokog pritiska i dijabetesa, ne treba da čudi što ga, kao „tečnu hranu“, preporučuju i lekari.

U svetu trenutno postoji oko 400 vrsti piva, a najjače sadrži čak 67,5 odsto alkohola i zove se „Zmijski otrov“ – „Snake Venom“.

Ne izlažite pivo previše svetlosti, tako se kvari, i čuvajte se senosilikafobije (straha od prazne pivske čaše).

Živeli!