Trening u kućnim uslovima u doba korona virusa 1Foto: Pixabay/Pexels

U borbi sa COVID-19 u vreme vanrednog stanja mnogima koji su navikli na redovnu fizičku aktivnost samoizolacija predstavlja veliki izazov.

Ovaj način života može loše da utiče na sve one koji su do sada bili fizički aktivni, ali to ne mora da bude razlog da ispadnemo iz forme.

Redakcija portala Stetoskop.info razgovarala je sa Miodragom Pešićem, fitnes trenerom i savetnikom za ishranu, o aktivnostima u kućnim uslovima.

Uputstva su kratka, ali dovoljna da se zamislite nad svojom kondicijom.

1. Odakle početi sa vežbanjem u kući?

Trening treba programirati u zavisnosti od fitnes nivoa vežbača (početni, srednji, napredni). Istinskih benefita u smislu progresa imaće oni koji nisu fizički aktivni i početnici, dok će srednji i napredni vežbači moći da održavaju postignute rezultate na određenom nivou. Svakako treba vežbati i to svakog dana iz zdravstvenih razloga, psihičkih i fizičkih.

2. Da li nam treba dodatna oprema za vežbanje u kući (tegovi, strunjače, sprave…)?

Super bi bilo da postoji i dodatna oprema, npr. strunjače, tegići, kettlebell, rastegljive trake ili bar nešto od ovoga. Možete umesto ovih rekvizita iskoristiti stvari koje imate kod kuće, pa umesto strunjače neki prekrivač, tegiće zameniti flašama sa vodom, iskoristit stolice, krevete kao uzvišenja itd. Čak i bez rekvizita vaše telo može biti dovoljno za uspešno i efikasno vežbanje.

Trening u kućnim uslovima u doba korona virusa 2
Foto: Pixabay/StockSnap

3. Da li postoji mogućnost kardia u kući?

Kardio u kući može biti malo otežan usled nedostatka kardio sprava, ali vijača bi mogla da posluži ukoliko komšiji ne smeta skakanje. Svakako high step može biti rešenje i na taj način nećete remetiti ničiji mir.

Mada ukoliko izvodite trening po kružnom principu i programirate da bude u takvom intenzitetu koji će vam dozvoliti da ga izvodite u trajanju od 30 minuta bez pauze ili sa kratkim pauzama dobijate super kardio trening.

4. Da li se kod vežbanja u stanu koriste patike ili možemo da budemo bosi?

Što se tiče odeće i obuće – stvar je izbora, ali predlažem da se obučete kao za trening u teretani ili na otvorenom. To će dodati još jednu notu i približiti vas treningu u uobičajenim uslovima. Neki ljudi već treniraju kod kuće, pa se njima neće ništa bitno promeniti.

5. Kako da spasim kičmu od višesatnog ležanja i sedenja u vreme karantina?

Kičmu ćete definitivno spasiti svakodnevnim treningom. Pored treninga predlažem vežbe za fleksibilnost mišića i mobilnost zglobova. Ne sedite i ne ležite dugo i na svakih sat vremena ustanite i razmrdajte se malo, protegnite noge na desetak minuta.

6. Kako treba da izgleda moj fitness plan na nedeljnom nivou?

Opet u zavisnosti od fitnes nivoa, ali svakako je predlog da to bude minimum tri puta nedeljno, a između dodajte vežbe za fleksibilnost i mobilnost. To bi izgledalo ovako: ponedeljak, sreda, petak – trening celog tela sa akcentom na velike mišićne grupe (noge, leđa i grudi koje se odnose na muškarce), a utorak, četvrtak, subota – vežbe fleksibilnosti i mobilnosti.

Trening u kućnim uslovima u doba korona virusa 3
Foto: Pixabay/ID 5132824

7. Kako tvoji klijenti i ti vežbate tokom karantina?

Moji klijenti su nastavili gde su stali nakon uvođenja vanrednog stanja. Prebacili smo se na trening u kućnim uslovima, a u tome nam pomaže aplikacija za online trening gde svaki klijent ima svoj profil kao na socijalnim mrežama i detaljno objašnjenje za svaki trening uz video klipove kako bi se svaka vežba izvodila na bezbedan i efikasan način.

Kroz tu aplikaciju komuniciramo i pratimo rezultate i u skladu sa tim pravim promene kako bi uživali u trenažnom procesu.

Uz plan treninga ide i plan ishrane koji je prilagođen mogućnostima i potrebama svakog pojedinca.

Za vreme trajanja vanrednog stanja uzrokovanog korona virusom, konsultacije za vežbačima su besplatne. Pošaljite nam svoje podatke (ime, prezime, godište i broj telefona) na email adresu [email protected] i uputićemo vas na dalje korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari