Tri ključna principa za vežbanje 1Foto: Shutterstock

Postoji mnogo informacija o „pravilnom” vežbanju, ali ako tek počinjete sa treninzima, nemojte previše da razmišljate o svom fitnes putovanju.

Ljudi to inače često rade, ali nema potrebe za tim, s obzirom na to da postoji nekoliko ključnih principa na kojima fitnes putovanje treba da se zasniva.

1. Ne treba da vežbate preterano dugo

Možete da trenirate jako ili da trenirate dugo, ali ne oba.

„Preterano dugo vežbanje mnogo umara, što kvari pokrete, a razbija tehniku. To ne samo da će imati negativni uticaj na samo vežbanje, već će se loša tehnika prebaciti i na naredni trening”, kaže dr Džoel Sidmen.

Ako konzistentno radite jednu ili dve kvalitetne serije od 10 sklekova tokom nekoliko treninga, kasnije će vam biti lakše.

Međutim, ako forsirate sebe da uradite sto sklekova svaki put, to bi ugrozilo kvalitet serije, pritislo zglobove, otežalo oporavak između treninga i maltene biste protraćili svoje vreme. Ne razmišljajte previše o svom fitnes putovanju i vežbajte koliko možete.

2. Ne možete da „izvežbate” lošu ishranu

Ne postoji taj sagorevač masnoća, trening visokog intenziteta i količina kardio vežbanja koji će vam dati odlične trbušne mišiće ako vaša ishrana nije onakva kakva treba da bude.

Ovo je, nažalost, oblast koja je puna kontradiktornih informacija, pa može biti teško da odlučite šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da radite u ishrani.

Tri ključna principa za vežbanje 2
Foto: Pixabay/Free-Photos

Dok su svačije potrebe drugačije, i nauka i praksa pokazuju da kreiranje obroka na proteinskoj osnovi, uključujući voće ili povrće, kao i ispijanje više vode mogu pozitivno da utiču na krvni pritisak, šećer u krvi, zdravlje srca i skidanje masnoće.

Naravno, treba da se opustite i pojedete poneku poslasticu, a ne da previše razmišljate o svom fitnes putovanju, jer će uz raznovrsnu i izbalansiranu ishranu i vama biti bolje.

3. Ne preskačite zagrevanje

Zagrevanja su važna jer pomažu pri mobilisanju određenih mišića, jačaju slabe mišiće i izazivaju znojenje pre nego što krenete sa zahtevnijim vežbama.

Nemojte previše da razmišljate kad radite istezanje i ne žurite sa istim, već ga odradite kvalitetno.

Redovno kombinovanje istezanja za „uske” mišiće sa treningom snage za neaktivne, jednostavan je i efikasan način da se poboljša performans i u teretani, i u svakodnevnom životu.

Primer dobrog zagrevanja bi bio statično istezanje fleksora u zglobu kuka: 30-60 sekundi po nozi, mrtvo dizanje sa šipkom: 30-60 sekundi, most za gluteus: 10 ponavljanja i razvlačenje trake za vežbanje: 10 ponavljanja.

Izvor: https://medium.com/publishous/youre-overthinking-your-fitness-journey-999eaca556a9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari