Tri napitka koja gomilaju kilograme i uzrokuju upale 1Foto: Shutterstock/Alex Yuzhakov

Ako često patite od upala, važno je da iz svog menija izbacite određena pića koja većina nas konzumira, kažu dijetetičari i stručnjaci za fitnes Sara Četfild i Dana Elis Hanes.

Mnogi od nas pijuckaju pića koja izazivaju upalu, nadimanje, grčeve, debljanje i loše varenje. Šta su, otkrivamo u nastavku.

Gazirana pića

Ako često pijete gazirana i slatka pića, možda ćete biti teško da ih se otarasite. Zbog toga Hunnes predlaže da ih za početak zamenite kombučom, jer je to antiinflamatorna opcija bogata probioticima.

„Probiotici i antioksidansi u kombuči pomažu u promociji digestivnog zdravlja. Takođe se smatra da kombuča može usporiti varenje ugljenih hidrata, verovatno zbog antiinflamatornih efekata koje ima na digestivni trakt“, rekla je ona.

Energetska pića

Poznato je da energetska pića sadrže stimulativna jedinjenja, kao i dodatan šećer i boje koje mogu biti štetne po naše zdravlje. Ova veštačka jedinjenja mogu biti krivac hronične upale, piše Index.hr.

„Energetska pića sadrže prerađene šećere i veštačke zaslađivače koji povećavaju rizik od upale i odlažu proces mršavljenja. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolja opcija je obična crna kafa bez kalorija ili ceđeni voćni sok“, ističe Hunes.

Zašećeren čaj

Na kraju krajeva, slatki čaj je ukusna poslastica ako se pije s vremena na vreme, ali ga treba izbegavati svakodnevno. Četfild naglašava da ispijanje čajeva sa šećerom može izazvati debljanje.

„Takva pića su najopasnija jer ih ne smatramo kaloričnim, što jesu. To može dovesti do većeg unosa kalorija i promena u metabolizmu masti. Umesto zašećerenog čaja, pijte nezaslađeni čaj“, predložila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari