Vege recept: Čoko-avo mus 1Foto Danica Bijelić

Poslednjih godina, jedan pravac u ishrani posebno se ističe – veganstvo sve manje izgleda kao prolazni trend koji će posle kratkog vremena postati izvikan i dosadan i na ovaj ili onaj način štetan po zdravlje.

Zapravo, baš zdravlje je jedan od čestih razloga zbog kog se ljudi oprobavaju u veganskoj ishrani. Već znamo da je voće i povrće zdravo, ali veganska ishrana zapravo obuhvata mnogo više od banana, brokolija i kupusa.

Pravilno izbalansirana veganska ishrana zasnovana je na žitaricama, mahunarkama, voću, povrću, orašastim plodovima i semenkama i mnogima privuče pažnju baš zbog svih benefita koje ima po naše zdravlje.

Veganska ishrana prirodno ne obiluje zasičenim mastima i holesterolom a bogata vlaknima, vitaminima i mineralima te može pomoći kod gubitka viška kilograma, može preokrenuti dijabetes tip 2, pomoći kod prevencije nekih vrsta karcinoma, sniziti krvni pritisak, poboljšati rad bubrega, smanjiti rizik od srčanog udara, umanjiti simptome artitisa pa čak i pomoći kod nekih kožnih problema kao što su akne i ekcem.

Osim zdravstvenih razloga, veganska ishrana ima veliki pozitivan uticaj na životnu sredinu – procenjuje se da ovaj tip ishane stvara čak 2.5 puta manju emisiju ugljendioksida od ishrane koja podrazumeva meso i mleč

Vege recept: Čoko-avo mus 2
Foto Danica Bijelić

ne proizvode kao i da štedi ogromne količine vode i zemljišta korišćenih za proizvodnju hrane. Ali, veganstvo je zapra

vo mnogo više od načina ishrane, ono što ga izdvaja od ostalih trendi dijeta je jaka etička pozadina – životni stil čija je suština u isključivanju svih mogućih oblika iskorišćavanja životinja radi hrane, kozmetike, odeće i bilo kojih drugih svrha.

Tako, vegani ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi, morski plodovi, med, ali i ne nose odeću od kože, krzna, vune, svile, niti upotrebljavaju kozmetiku i kućnu hemiju testiranu na životinjama.

Trude se da u što većoj meri ne učestvuju u eksploataciji i okrutnosti prema životinjama – mnogi od njih su aktivisti za prava životinja, međutim sve više je ljudi koji sebe ne bi nazvali naročitim ljubiteljima životinja već samo ne veruju da je u redu živeti na račun nečije patnje i života, pogotovo ukoliko taj život pripada slabijem – životinji koja ne može da se zauzme za sebe.

Prelazak na vegansku ishranu sa naše tradicionalne ishrane bogate mesom i mlecnim proizvodima zahteva informisanost i planiranje. Da bismo ljudima olakšali ovu tranziciju, okupili smo tim mentora i nutricionista koji vam mogu pomoci sa prelaskom na vegansku ishranu u okviru Vegan izazova 22!

Vege recept: Čoko-avo mus 3
Foto: Danica Bijelić

Izazov traje 22 dana i pomaže učesnicima da prevazidju sve prepreke koje ih mogu snaći pri prelasku na veganski način života, a sve to uz pregršt ukusnih veganskih recepata i ideja za obroke! Do sada je više od 3600 ljudi prošlo kroz izazov, ako i Vi želite da nam se priključite, možete to učiniti preko sajta Vegan izazova 22 https://vegan-izazov22.com – prijava je besplatna!

Na istom sajtu pored prijave na Vegan Izazov 22 možete pronaći i odlične recepte od naših učesnika Vegan Izazova kao i od mentora i nutricionista. Pogledajte – možete za sebe tu pronaći i ponešto što će vas oduževiti ili podstaći da probate nekad i nešto drugo! https://vegan-izazov22.com/recepti/

Pored recepata u pisanom i foto obliku potrudili smo se da za ljude spremne na promenu uradimo i kratke video recepte  https://vegan-izazov22.com/video/  kao i informativne filmove o odnosu ljudi i životinja koje podstiču na razmišljanje.

Recept Danice Bijelić: Čoko-avo mus

  • za dve porcije potrebno vam je:
  • 1 zreli avokado
  • 1 zrela banana
  • 200g crne čokolade
  • prstohvat soli
  • voće i čokoladne mrvice za ukras

Izblendati avokado, bananu i istopljenu čokoladu dok ne dobijete mus. Ukrasite po želji!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari