Vege recept: Sočivo i pirinač 1Foto: Olivera Rosić
  • 1/2šolje integralnog pirinča
  • ½ šolje zelenog sočiva
  • 1 paprika babura
  • ½ ljute paprike
  • Kašičica asefetide ( može zmesto asefetide, indijskog začina, crni luk u prahu, dostupno u svakom supermarketu)
  • Kašičica celerove soli
  • ½ kašičice himalajske soli (ili obična so)
  • 1manja tikvica
  • 2 srednja paradajza
  • Pola paketića belog tofua
  • Ulje od koštica grožđa 4 kašike (bilo koje ulje sa kojim kuvate je ok)
  • Pola kašičice suvog bosiljka

 Priprema:

Skuvati integralni pirinač i sočivo zajedno

Oprati i ostaviti sa strane.

Na zagrejano ulje od koštica grožđa dodati sve začine kratko da puste aromu. Zatim dodati seckano povrće na kockice i preko povrća raširiti skuvani pirinač i sočivo.Na kraju dodati i isčeni tofu da se lako zapečei primi ukuse. Poklopiti i kuvati još 10 minuta uz mešanje.Na kraju po želji, po želji dodati dve kašike tamarija.

Prilikom serviranja,po želji dodati i sveži seckani beli luk, kašiku limunovog soka i sveže listove bosiljka.

Može da se služi i sa grilovanim šampinjonima.

Olivera Rosić, je etička veganka, zaljubljena u kulinarstvo, autorka zbirke recepata „Presno Gurmanski“ , osnivačica i predsednica centra VEGASTA. Borac za prava svih životinja, ljubitelj života na selu.

Uživa u kreiranju toplih, rustičnih enterijera, fotografiše, piše, kreira web sajtove, putuje.

Zalaže se za svesno biranje hrane, pripremu obroka i svega što kupujemo. Mi svi još uvek imamo mogućnost da izaberemo šta ćemo jesti, gde ćemo živeti i šta ćemo kupovati. Možete je pratiti na sajtu Olivera Rosić s ljubavlju kreativni blogovanje i preko Facebook stranice.

close
Vege recept: Sočivo i pirinač 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.