Vilini konjici, palačke, rogoz i baloni po nogama Zrenjaninki: Stašine šarene helanke 1Foto: S. Krrnetić

Okvire nogavica helanki koje proizvodi Zrenjaninka Stanislava Staša Krnetić vidi kao ramove u koje smešta ilustracije. Na rastegljivom materijalu slika viline konjice, palačke, rogoz, balone, geometrijske, ali i slobodne figure i motive i po tome se razlikuje od svih velikih modnih brendova.

Maštovite, praktične, takve su Stašine helanke koje kada osmisli u svom ateljeu nosi dalje šivačima na krojenje i izradu, a štampačima u štampariji na oslikavanje prema pripremljenim crtežima.

Sve je počelo pre pet godina, kada je Stanislava Krnetić pokrenula svoju kreativnu poizvodnju, u kojoj sve sama osmišljava.

„Za mene su helanke jedan od retkih odevnih predmeta koji dobro stoji gotovo svakoj ženi, nezavisno od njenih godina i imaju široku upotrebnu vrednost. Govorim iz sopstvenog iskustva, nosila sam ih kao devojčica, devojka, trudnica i sada, u svim fazama života. Najvažnija karakteristika ovog odevnog predmeta je njegova udobnost. Mogu da se nose svakodnevno, od sportskih aktivnosti do večernjih izlazaka“, priča nam Stanislava Ćurčić Krnetić, kreativna autorka helanki.

Prva kolekcija njenih helanki sadržala je 12 različito ilustrovanih modela, danas se kolekcija obogaćuje novim idejama što se može videti i na bazarima zrenjaninskih primenjenih umetnika, koji se organizuju tokom godine.

„U proizvodnji je sublimisana štampa, koristimo eko boje na vodenoj bazi koje se ne ispiraju, a crteži su celina sa materijalom. Helanke pedantno šijemo od kvalitetnog sintetičkog meterijala, koji ima dve različite strane, lice je glatko a naličje meko i nežno. Konac, vezivno tkivo svakog odevnog predmeta, je izdržljiv i elastičan a ukrasni štep, sem duplog ojačanja ima i dekorativni momenat. Kvalitet smo proverili u Cis institutu, čiji sertifikat imamo“, priča Staša.

Dodaje da koristi sportski materijal koji diše, sličan onome koji koriste poznati svetski proizvođači ali da njene helanke svojim dizajnom nisu toliko za sport, koliko za svakodnevne aktivnosti.

„Ja ne slikam direktno na platnu, nego crtam na tabli i onda se to priprema za štampu a naša ilustracija prenosi precizno na platno. To je kreativan posao, malo ljudi se bavim crtanjem po nogavici, većina radi printove po majcama i duksevima, a retko ko se usuđuje da radi nogavice. Nema nas puno koji to radimo u Srbiji, jer je mnogo teže raditi crteže po cevastim konstrukcijama i da vam se crteži uklapaju po šavovima, toga nema kada se radi na ravnim površinama kakve su majce“, objašnjava Stanislava Krnetić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.