Zašto jesti ribu dva puta nedeljno? 1Foto: Pixabay / sharonang

Kao nutricionista preporučujem ribu dva puta nedeljno, a evo i zašto!

Glavni savet zdrave ishrane je raznovrsnost prehrambenih namirnicama jer nam ta raznovrsnost omogućava dostupnost u širokom spektru, različitih makro i mikronutritijenata. ⁣

⁣Riba je bogata visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima, ali razlog zbog kog najviše insistiram na ribi dva puta nedeljno je kvalitet njene masti, koja sadrži više esencijalnih masnih kiselina, a samim tim i prisustvo vitamina A, D i E rastvorljivih u mastima, koji povoljno utiču na srce, mozak kao i na reprodukciju.

Od rečnih riba najznačajnije su nam šaran, smuđ, pastrmka i kečiga, dok su za naše telo od morskih riba najbolje losos, bakalar, skuša, list, oslić i zubatac.

Danas sam pripremala smuđa sa povrćem. Smuđ je jedna od najvalitetnijih rečnih riba, pomaže kod probave, poboljšava koncentraciju i rad mozga i takođe smanjuje malaksalost.

Reguliše rad hormona, naručito štitne žlezde, ali takođe sadrži antioksidanse i usporava starenje. Na svim ovim benefitima možemo se zahvaliti visokom sadržaju vitamina A, B grupe, E, K, i mineralima kalcijumu, bakru, gvožđu i magnezijumu. ⁣

Iako je rečna riba, dosta podseća na morsku pa se samim tim može pripremati i kao morska riba. ⁣

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

 

View this post on Instagram

 

̌ ? ⁣ ⁣ Kao nutricionista preporučujem ribu dva puta nedeljno, a evo I zašto!⁣ ⁣ Glavni savet zdrave ishrane je raznovrsnost prehrambenih namirnicama jer nam ta raznovrsnost omogućava dostupnost u širokom spektru, različitih makro I mikronutritijenata. ⁣ ⁣ Riba je bogata visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima I mineralima, ali razlog zbog kog najviše insistiram na ribi dva puta nedeljno je kvalitet njene masti, koja sadrži više esencijalnih masnih kiselina a samim tim I prisustvo vitamina A,D i E rastvorljivih u mastima, koji povoljno utiču na srce, mozak kao I na reprodukciju.‍‍ ⁣ ⁣ Od rečnih riba najznačajnije su nam: šaran, smudj, pastrmka I kečiga, dok su za naše telo od morskih riba najbolje: losos, bakalar, skuša, list, oslić i zubatac. ⁣ ⁣ Danas sam pripremala smudja sa povrćem. Smudj je jedna od najvalitetnijih rečnih riba, pomaže kod probave, poboljšava koncentraciju I rad mozga i takodje smanjuje malaksalost. Reguliše rad hormona, naručito štitne žlezde, ali takodje sadrži antioksindase I usporava starenje. Na svim ovim benefitima možemo se zahvaliti visokom sadržaju vitamina A, B grupe, E, K, i mineralima kalcijumu, bakru, gvoždju i magnezijumu. ⁣ ⁣ Iako je rečna riba, dosta podseća na morsku pa se samim tim može pripremati I kao morska riba. ⁣ ⁣ Ceo recept pronadjite na stoirju ili u highlightu recepti. ‍⁣ ⁣ Vaš nutricionista – Ivana Mišić @nutricionista_ivanamisic

A post shared by Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari