Da li je gazirana voda opasna po zdravlje? 1Foto: Shutterstock/jinnawat tawong

Gazirana voda gasi žeđ i mnogima se dopada njen „ukus“. Danas je dostupan čitav niz gaziranih voda različitih ukusa, a na tržištu ih je više nego ikada ranije. Ali da li ovakva voda ima mana i kako utiče na zdravlje?

Gazirana voda i žgaravica

Klinika Mejo objašnjava da gazirana pića (pića sa dodatkom ugljen-dioksida za stvaranje mehurića) mogu doprineti razvoju žgaravice. Želudačna kiselina se „povlači“ iz želuca u jednjak, izazivajući bolno peckanje u grudima ili grlu. Klinika Mejo naglašava da je povremena žgaravica veoma česta i da se obično može lečiti antacidima koji se prodaju bez recepta, prenosi Livestrong.

Međutim, ako imate čestu žgaravicu (posebno blagu žgaravicu dva puta nedeljno ili više i tešku gorušicu jednom nedeljno ili više), možda imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB). Ako imate GERB, Klivlendska klinika preporučuje promene u načinu života koje uključuju isključivanje gaziranih pića kako biste olakšali simptome i smanjili učestalost napada žgaravice.

Pored gaziranih pića, druga hrana i pića koja mogu pogoršati simptome GERB-a uključuju napitke sa kofeinom, citrusno voće ili sokove, začinjenu hranu i sve što je posebno masno.

Gorušica može biti jedan od mogućih nedostataka ako često konzumirate gaziranu vodu.

Gustina kostiju

Veb stranica Nacionalne fondacije za osteoporozu objašnjava da sastojci koji se nalaze u kolu, kofein i fosfor, mogu negativno uticati na gustinu kostiju. Ali pošto gazirana voda ne sadrži ove sastojke, Harvard Health Publishing potvrđuje da gazirana voda nema uticaja na gustinu kostiju. Zdravstveni efekti gazirane vode ne uključuju doprinos osteoporozi ili povećanje rizika od preloma kostiju.

Prema Nacionalnoj fondaciji za osteoporozu, pića sa kofeinom i alkoholna pića mogu doprineti gubitku kostiju. Kao takva, Fondacija preporučuje ograničavanje unosa ovih napitaka.

Gazirana voda i zdravlje zuba

Prema članku objavljenom u aprilu 2016. u časopisu Journal of the American Dental Association, pića koja imaju pH ispod 4,0, na pH skali od 0 do 14, mogu doprineti eroziji zuba (u suštini, razlažu zube gleđi i doprinose propadanju zuba).

Istraživači su testirali pH nivoe 379 bezalkoholnih i nemlečnih pića dostupnih u prodavnicama, uključujući tri gazirane vode.

Nijedna od gaziranih voda koje su istraživači testirali nije imala pH niži od 4: gazirana mineralna voda Perrier imala je pH 5,25, kanadska suva soda je imala pH 5,24, a gazirana prirodna mineralna voda San Pellegrino imala je pH 4,96.

Studija je testirala samo tri gazirane vode, tako da je moguće da drugi brendovi gazirane vode imaju pH ispod 4 i stoga mogu doprineti eroziji zuba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.