Endometrioza: Uzrok, simptomi i kako se tretira ovo bolno stanje koje muči žene? 1Foto: Shutterstock/Leszek Glasner

Endometrioza je bolan poremećaj u kojem tkivo slično endometrijumu (sluznica materice) raste izvan materice. Najčešće pogađa jajnike, jajovode i tkivo koje oblaže karlicu.

Endometrioza izaziva jak bol, posebno tokom menstruacije, i može se lečiti na nekoliko načina.

Kako prepoznati endometriozu?

Glavni simptom endometrioze je bol u karličnom dnu, tačnije bol koji se može javiti u stomaku, jajnicima ili čak donjem delu leđa, a najčešće se javlja tokom menstruacije. Bol se vremenom može pogoršati, dok se nekim ženama ne ublažavaju lekovi protiv bolova.

Ostali znaci endometrioze su:

– bol tokom ili posle seksa

– bol tokom mokrenja ili defekacije tokom menstruacije

– bol u leđima ili stomaku tokom ili između menstruacije

– krvarenje između menstruacija

– grčevi do dve nedelje pre menstruacije

– povećano krvarenje tokom menstruacije

– neplodnost

Pored toga, tokom menstruacije može doći do dijareje ili zatvora, slabosti, nadimanja ili mučnine. Važno je napomenuti da se ovo stanje može manifestovati različito kod svih. Neke žene tako mogu da osete manje bolova, dok druge neće moći da obavljaju svakodnevne aktivnosti u danima menstruacije zbog prevelikog bola. S druge strane, neke žene neće imati simptome i neće ni znati da imaju to stanje.

Zašto se javlja endometrioza?

Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, ali postoje određeni faktori koji utiču na pojavu endometrioze. Česta je kod žena između 25 i 40 godina, a može se javiti i u ranijoj dobi.

Nakon menopauze, simptomi se ublažavaju, a zatim obično nestaju. Osobe koje imaju ženskog člana porodice sa endometriozom, žene koje su imale prvu menstruaciju pre 11. godine i žene koje imaju određene abnormalnosti u materici imaju povećan rizik od dobijanja endometrioze.

Kako se dijagnostikuje endometrioza?

Najvažnije je da kažete svom ginekologu o svojim problemima kako biste mogli da dijagnostikujete endometriozu. Takođe je važno redovno ići na ginekološke preglede i pratiti promene. Nekada će za dijagnozu biti dovoljan ultrazvučni pregled, dok će ponekad biti potrebna laparoskopija i biopsija.

Postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, a važno je biti strpljiv i preduzeti sve mere da se ona otkrije.

Kako se leči endometrioza?

Ovo stanje se leči u zavisnosti od simptoma i težine, ali i od toga da li osoba planira trudnoću. Ne postoji lek, samo načini da se olakša svakodnevni život osobi sa ovim poremećajem. Najčešće je fokus na smanjenju bolova, kao i poboljšanju plodnosti kod osobe koja radi na trudnoći. Lekovi protiv bolova ili određene hormonske terapije, kao što je kombinacija estrogena i progestina, lek danazol, mogu pomoći kod bolova, a ponekad će biti neophodna i operacija uklanjanja izgubljenog tkiva.

Jednako tako, u nekim slučajevima može pomoći i dijeta, a moguće je i da će stanje proći samo od sebe, ali se onda ponekad može vratiti. Određene promene u načinu života mogu uticati na pojavu ili smanjenje endometrioze. Tako će loše delovati hrana bogata trans mastima koje se nalaze u prženoj i prerađenoj hrani. Crveno meso i gluten takođe mogu biti opasni, a kofein i alkohol treba izbegavati.

S druge strane, važnu ulogu igra hrana bogata gvožđem, hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama, voće, povrće, žitarice, kao i generalno uravnotežena ishrana. Pored hrane, fizička aktivnost i smanjenje stresa su izuzetno važni.

Zaključak

Endometrioza je hronično stanje koje izaziva jak bol tokom menstruacije i niz drugih simptoma. S obzirom na mnogo različitih simptoma, često je teško postaviti dijagnozu, a kada se dijagnostikuje, potrebno je lečiti lekovima protiv bolova, hormonskim terapijama ili promenom ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.