Hrast - lekoviti "zapis" 1Ilustracija: Dr Otto Wilhelm Thomé/ commons.wikimedia.org

Hrastovi (lat. Quercus) su rod listopadnog i zimzelenog drveća, ređe žbunja, iz porodice bukvi (Fagaceae). U rodu je opisano oko 300 vrsta, U Srbiji su najčešči lužnjak, kitnjak i sladun, a pojedini primerci, koje stanovništvo poštuje od davnina kao „zapise“ stari su po nekoliko vekova.

*Opis*: Listovi su naizmenično spiralno raspoređeni, eliptično-objajasti, po obodu duboko režnjeviti, ređe nazubljeni. Cveta i lista istovremeno. Muški cvetovi su zelenkasti, grupisani u rastresite rese, a ženski su pojedinačni ili u cvastima. Plod je jednosemena orašica. Raste na Apeninskom i Balkanskom poluostrvu i u Maloj Aziji

*Kao lekoviti deo biljke koristi se*: Osušena kora (Quercus cortex). Prikuplja se u rano proleće, pre olistavanja ili u jesen, po opadanju lista i to samo sasvim glatka kora, sa mladih stabljika, letorasta ili grana

*Hemijski sastav*: Kora hrasta sadrži 8-20% kondenzovanih tanina

*Upotreba*: Aktivni sastojci kore hrasta deluju na skupljanje tkiva i virustatično. Koristi se kod upala kože i sluzokože usta i grla, za ispiranje, ne duže od dve nedelje.

*U narodnoj medicini se koristi: Kao čaj protiv proliva (ne duže od 3-4 dana), najčešće od hrasta lužnjaka (na ilustraciji)

*Ograničenja u upotrebi: Kupke se ne smeju primenjivati kod povreda veće površine kože ili sluzokože, kod vlažnih ekcema, srčane insuficijencije (III i IV stadijum), hipertenzije (IV stadijum) i febrilnih stanja. Ne preporučuje se kod dečjih proliva.

Način pripreme i upotrebe čaja: Unutrašnja upotreba: Kafenu kašiku kore hrasta preliti šoljom (oko 200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana na gutljaje. Spoljašnja upotreba: Kafenu kašiku kore hrasta prokuvati sa pola litre vode, procediti i koristiti za grgljanje. Za obloge i kupke 20g (7 kafenih kašika kore hrasta) preliti sa 1l vode, zagrejati i pustiti da vri 10 minuta, pa procediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari